Tatran Rakovník – SK Rakovník 4:0 (3:0)

Zatímco pro divizní Tatran to byl již třetí přípravný zápas, fotbalisté SK se představili během zimní přípravy poprvé. „Jsme ve fázi, kdy jsme zatím pouze běhali a byl to náš první letošní zápas. Kluci mají něco v nohách, což odpovídalo i jejich fyzické připravenosti. Do 25. minuty jsme hráli slušný fotbal, nepouštěli jsme domácí do šancí, chvilkami jsme byli i lepší, ale nakonec rozhodly dvě naše zbytečné chyby, které dostaly soupeře do dvoubrankového vedení a bylo prakticky po zápase," litoval kouč SK Rakovník Libor Šíma.

Vstup do utkání byl z obou stran stejný. Hrálo se tvrdě a především ve středu pole. První vážnější příležitost měli v 17. minutě hráči hostujícího SK, když Máče zahrál těsně před velkým vápnem rukou. Polák střelu z trestného kopu ovšem poslal pouze do zdi a Sklenka z dorážky mířil nad Ciprovu svatyni. Ve 25. minutě přišla obrovská hrubka v obraně hostů, když Severin poslal nepovedený křižný balon a ten dopadl do souboje Rotheho s brankářem Kabelem. Domácí záložník nahrál Dolákovi před prázdnou branku, jenž sice dlouho váhal, ale nakonec střelou o břevno otevřel brankový účet utkání – 1:0. Na Dolákovu branku mohl odpovědět Nwogu, ale sám před Ciprou hledal lépe postaveného R. Hamouze, před kterým domácí obrana odkopla míč. Hosté tím byli zjevně zlomeni a Tatran převzal herní iniciativu. Nejprve ve 33. minutě po pravé straně utekl Klíma a šajtlí překvapil Kabeleho – 2:0. O pět minut později se za obranu SK dostal P. Kučera a technickou střelou na zadní tyč završil povedenou desetiminutovku domácího týmu – 3:0.

Do druhého poločasu vstoupili lépe hráči SK, kteří si po několika minutách vypracovali stoprocentní šanci, avšak Severin po rohovém kopu nasměroval svoji hlavičku jen do břevna a lépe si nevedl o chvíli později ani jeho spoluhráč Mareš, který po průniku do vápna zamířil vedle. Poté zahrozili i domácí. Kučerovu střelu ještě dokázal Pešek, jenž po poločase vystřídal Kabeleho, vyškrábnout na tyč, ale v 63. minutě již hosté inkasovali. Dolák využil dle diváků i lavičky hostů ofsajdového postavení k samostatnému úniku a následnému prostřelení Peška – 4:0. Snížit mohl po parádním vysunutí Sklenky Nwogu, jenž ovšem zamířil vedle branky. Na druhé straně mohli skóre ještě navýšit Petrák s Maříkem, ale ani jedna z jejich střel nemířila na Peškovu branku.

Trenér domácích Pavel Mareš byl s výsledkem spokojen, ač podle něj mohli jeho svěřenci vstřelit ještě více branek. „Vyzkoušeli jsme si jiný fotbal, než se třetí ligou a konečně jsme se dostávali do větších šancí, z nichž jsme čtyři proměnili, ale mohlo jich být i více," řekl Mareš, jenž pochválil i hru svého soupeře. „SK neměl špatné momenty, i on se dostal do několika příležitostí, takže to pro nás byla velice kvalitní příprava a splnila přesně to, co jsme chtěli."

Jediné, čeho Mareš lituje, je přibývající počet zraněných. „Bohužel se nám do přípravy začínají motat zranění. V sobotu se nám zranil Tomáš Rothe, Doupal odkulhal se svalovým problémem. Připraveni nejsou ani Hradecký či Klíma. Doufám, že se dají co nejdříve do pořádku, abychom byli před začátkem jara kompletní."

Tatran Rakovník: Cipra (46. Zach) – Hejda (46. Výborný), Vecka, Bredler, Dratva – Červenka (46. Z. Schwendt), Verner, Doupal (14. Dolák), Rothe (26. P. Kučera) – Klíma (46. Petrák), Máče (46. Mařík).
Trenér: Pavel Mareš.

SK Rakovník: Kabele (46. Pešek) – Čech (75. Titlbach), Polák, Rohla, Severin – Pucholt, Sklenka, R. Hamouz (46. Mareš), Mates (46. P. Tvrz) – J. Červený (60. Krupička), Nwogu (75. R. Hamouz).
Trenér: Libor Šíma.

Autoři: Josef Rod, Marek Tvrz