Okresní titul jste získali v posledním kole před zraky 400 fanoušků, po letech se vracíte do kraje, se sezonou tedy naprostá spokojenost?
Spokojenost z hlediska výsledkového je absolutní. Velká spokojenost je s tím, jak mančaft fungoval, což se odvíjelo od podmínek, které v Lužné máme. Tým fungoval především díky tomu, že kluky fotbal baví a věnovali se mu na dnešní poměry v maximální míře.

Spokojenost tedy i s tréninkovou morálkou?
Určitě ano. Na jaře jsme měli tréninkový průměr 13 hráčů, což si myslím, že budou závidět nejen trenéři okresních mančaftů, ale i těch krajských. Od 14. ledna jsme absolvovali 55 tréninků, což je také obrovském penzum. Z tohoto pohledu je tedy velká spokojenost a je to základ toho, že se nám podařilo uspět i výsledkově.

Jaro jste měli famózní, ale spokojen můžete být i s podzimní části, kdy jste ztráceli pouze s těmi nejlepšími..
Přesně tak. Už na podzim byl oproti předchozímu roku posun. Důležité bylo, že jsme dokázali výsledkově přehrát týmy z dolní poloviny tabulky. Porážky byly od těch nejlepších čtyř, pěti týmů, což byla do určité míry ukázka kvality soupeře a náš cíl pro jaro byl ještě více se těmto týmům přiblížit. To se díky kombinaci shod či podmínek povedlo naplnit až nadmíru.

Okresní titul získala Lužná
OBRAZEM: Okresní titul získala Lužná!

Základem úspěchu byla velmi dobrá obranná činnost, kdy jste inkasovali vůbec nejméně branek v soutěži…
Určitě. Během podzimu byl důležitý příchod gólmana Filipa Dudy. Ne, že bychom neměli předtím kvalitní gólmany, ale jeho příchodem se situace stabilizovala. Paradoxem bylo, že ač s ním vzrostla kvalita, nepodařilo se nám na podzim uhrát ani jednou nulu. To se ale začalo dařit hned od druhého zápasu na jaře. Na podzim se také dostal do výborné formy stoper Dan Kopernický, výborně nám zahrál mladíček Petr Mezei, který na jaře odešel na SK.

Mezeie nahradil Petr Rek…
To byl podle mě vůbec největší krok k jarním výsledkům. Petr Rek se do toho zase obul, výborně mu vyšla už příprava a s Danem vytvořili opravdu vynikající stoperskou dvojici, přes kterou měl problém projít každý soupeř.

Dařilo se vám také v útoku. Radek Pokorný nastřílel přes 30 branek..
Radek k nám na podzim přišel z rezervy Tatranu a zde se projevilo, že má výbornou kopací techniku, výbornou práci s míčem a převyšoval tak většinu hráčů v soutěži. Navíc přechodem z vyšší soutěže jeho návyky podpořené ještě výbornou tréninkovou morálkou mu dávaly mnohem více prostoru a času na to, aby mohl střílet góly. Je to samozřejmě i o podpoře zbytku týmů, každopádně jeho příchod byl velmi důležitý a ukázal, že na tuto soutěž je výborný fotbalista.

Na rozdíl od některých klubů také sázíte na řadu mladíků…
To je další věc, která se zde vyprofilovala. Tito kluci pocházejí z naší líhně. Od přípravky se jim věnovali Petr Ambrůžek s Petrem Staňkem, vytáhli je v žácích i v dorostu do krajských soutěží. Kluci mají fotbal strašně rádi a zapadli i díky starším hráčům. Zde předvedl asi největší práci už i v minulé sezoně Radek Šnajdr. Kluci mají chuť chodit na tréninky, pracují na sobě, mají spoustu předností, které jsou v tomto věku buďto automatické, nebo k nim došli díky svému předchozímu tréninku. Jejich zařazování do sestavy tedy bylo přirozeným jevem.

Oslavy pětistého výročí založení pivovaru na hradě Křivoklátě.
Pět set let oslavili ochutnávkou piva z malých pivovarů

Na jaře jste prohráli pouze v Olešné, která vám po přestávce nasázela šest gólů. Byl to váš nejhorší zápas?
Výsledkově určitě. Neřeknu přístupem, protože kluci po celou sezonu v těch 26 duelech makali. Na podzim v některých zápasech prohráli proto, že neproměňovali šance, dělali chyby, nebo byl soupeř lepší. Na jaře jsme vyhráli některé zápasy, ve kterých jsme měli vyloženě štěstí. V Olešné jsme udělali spoustu chyb. Poločasová přestávka nás vyhodila z rytmu, když jsme vedli, ale v druhé půli jsme byli na hřiště opravdu špatní. Na druhou stranu si kluci uvědomili, kde udělali chyby a v příštích zápasech se toho vyvarovali. Příkladem je hned následující zápas s Městečkem, který vyhráli 5:0.

Byla to vaše nejcennější výhra?
Každá výhra má nějaký příběh. Městečko bylo z mého pohledu nejkvalitnějším týmem, což jasně prokazovalo na podzim. Na jaře se na ně chtěl každý vytáhnout a začalo se jim na ně dařit. My jsme je v žádném případě nepřehrávali, ale naším klasickým závěrečným uragánem jsme jim nakonec dali pět branek. Určitě to bylo hezké vítězství, ale to nejlepší bylo až na závěr s Kněževsí. Byť jsem se snažil nějak na něj neupozorňovat, kluci byli nervózní a někteří přiznali, že byli od šesti hodin vzhůru (usmívá se).

Bylo ještě nějaké opravdu vydřené vítězství?
Velice nás nakopl duel v Zavidově, kde jsme měli obrovské štěstí. Soupeř byl lepší, ale nedokázal nám dát gól ani z penalty a my nakonec 2:0 vyhráli v sestavě, kdy by to nikdo nečekal. Od té doby jsme se dostali do takové pohody, že jsme začali porážet každého soupeře.

Jediný tým, se kterým máte negativní bilanci, jsou Mutějovice. Je to nejnepříjemnější soupeř?
Neřekl bych, že nejnepříjemnější, ale na podzim proti nám podal nejkvalitnější výkon a byl to asi jediný zápas, kdy jsme neměli nárok. Na jaře jsem u toho zápasu chyběl, ale co jsme si to pak rozebrali, vím, že nám trochu chyběla disciplína. Navíc to bylo v době, kdy jsme po vítězné sérii narazili na týmy vyšší kvality, předtím jsme hráli s Jesenicí, takže jsme trochu museli měnit herní styl, protože to už nešlo tak automaticky, jako v předchozích zápasech.

Tip liga
Předání cen Fortuna Tip ligy se koná ve středu

Již jste zmínil, že spoustu zápasu jste rozhodovali svým závěrečným uragánem. Není to trochu o nervy?
Přesně to mi říkali fanoušci u nás doma. Ti měli vždycky největší nervy. Já se přiznám, že jsem tak nějak nervy ani neměl, neboť výsledky pro mě nejsou úplně prioritou. Hlavní pro mě je, aby se mi fotbal líbil a hra nějak vypadala. I klukům jsem o přestávce, když se zápas nevyvíjel dobře, říkal, že je to o trpělivosti a nějakým způsobem musíme prodat to, že máme natrénováno. Já jsem na ty závěry v podstatě tak trochu čekal (usmívá se).

V posledním zápase se na vás přišlo podívat 400 lidí. S fanoušky tedy můžete být nadmíru spokojen?
Určitě. Už v minulé sezoně jsme se drželi na průměru sto lidí na zápas, což si myslím, že je vynikající. Postupně to číslo ještě narůstalo, třeba i atraktivitou zápasu, kdy se sjížděli lidé z okolí. Samozřejmě poslední duel měl náboj finálního vítězství v soutěži, takže se sjeli diváci z Kněževsi, vzhledem k tomu, že se na Tatranu už dohrálo, přišli i odtud a byli zvědaví, jak to u nás dopadne. Tím pádem se zde sešla takto neuvěřitelná návštěva.

Pamatujete takovou návštěvu v posledních letech?
V posledních letech určitě ne. Už jsme to i po zápase rozebírali, že někdy před patnácti lety se zachraňovala B třída proti týmu Tlustic, tenkrát jsme museli zvítězit a připravily se i podobné fanouškovské atrakce. Návštěva byla také takto mohutná, že celá strana u tribuny byla úplně zaplněná.

V příští sezoně si zahrajete I. B třídu. Chystají se nějaké změny v kádru?
Co se týče odchodů, nebude s námi Radek Pokorný, který se již na jaře rozhodl, že chce zkusit štěstí někde jinde. Je to pro nás citelný odchod, hlavně z hlediska produktivity. Co se týká příchodů, začali jsme je řešit až tento týden, neboť jak jsem říkal, nechtěl jsem vytvářet nějakou atmosféru. Začali jsme se bavit o jménech, která by mohla kompenzovat Radka Pokorného. Chtěli bychom také nějaké posty zdvojit, to se týká hlavně brankáře.

Na Mšeckém létu vystoupil Marek Ztracený
FOTO, VIDEO: Marek Ztracený představil ve Mšeci novou píseň

Jak dlouho jste se rozmýšleli, zda soutěž vezmete?
Někdy na začátku května, kdy se nám velmi dařilo a dostali jsme se dopředu, tak samozřejmě tato otázka nastala. Já jsem hned v prvním nějakém rozhovoru použil myšlenku, kterou někteří na okrese podporují a to, že když se soutěž vyhraje, tak se má postoupit. Samozřejmě pokud nejsou nějaké závažné problémy. Konzultovali jsme to s bohužel již zesnulým předsedou Milanem Šnajdrem a ten vyslovil této myšlence podporu. Výbor to vzal na vědomí a již se nad tím nijak nespekulovalo.

Předpokládám, že hlavním cílem do příští sezony je záchrana?
Hlavním cílem je sbírání zkušeností, protože zde máme spoustu mladých kluků, kteří mají možnost vyzkoušet si krajskou soutěž i mezi dospělými. Samozřejmě víme, že je to o nějaký krok výš, než při přechodu z okresní do krajské soutěže mládeže. Budeme se snažit uhrát výsledkově maximum a získat tolik bodů, abychom na konci soutěže v B třídě pořád byli.

Kdy vám začíná příprava?
Přiznám se, že zatím to mám spíš v myšlenkách. Stěžejní termín je 14. až 16. července, kdy jedeme tradičně na turnaj Lužných, jenž se tentokrát odehrává na Slovensku. Přípravu bych chtěl zahájit 1. srpna, což samozřejmě souvisí i s dovolenými a nedělám si velké iluze, že se sejdeme v nějakém hojném počtu. Vzhledem k tomu, že soutěže začínají velmi brzy, sehrajeme pouze jeden, dva přípravné zápasy a skočíme do toho rovnýma nohama.

Šipkaři se sešli na Zvíkovci.
OBRAZEM: Šipkaři se sešli na Zvíkovci