V čem je podstata hry?
Soutěžící od srpna do listopadu tipují každý týden výsledky deseti vybraných víkendových fotbalových utkání, které redakce vypíše na tiket pro příslušné kolo a otiskne ho v Rakovnickém deníku. Tipuje se výsledek po 90 minutách hry: 1 – výhra domácích, 0 – remíza nebo 2 – výhra hostů. Tikety s dvojtipy 10 nebo 02 budou brány jako chybné a nebudou započítány.

Jak se do hry zapojit?
Vyplňte a vystřihněte z Rakovnického deníku hrací kupon, který v novinách najdete vždy od pondělka do středy. Své tipy pak doručíte do pátečních 14:00 hodin do redakce Rakovnického deníku (Poštovní 18, Rakovník). Hráči mohou soutěžit i na internetu na adrese www.denik.cz/tipliga. Poprvé ale musíte vždy tipovat přes kupon z novin, abychom vás mohli do soutěže zaregistrovat a přidělit startovní číslo, které se dozvíte vždy ve středečním vydání Deníku, kdy otiskneme průběžné pořadí všech hráčů. Podruhé a v dalších kolech pak už smíte hrát na webu, kde je uzávěrka tipů v pátek v 16:00 hodin.

Co je soutěž týmů?

Nově jsme spustili soutěž čtyřčlenných týmů. Ten, kdo má zájem, je v Tip lize zaregistrován a sežene si tři vhodné spoluhráče, vytvoří tým a jeho název (který si sami libovolně zvolíte) všichni čtyři hráči vepíší čitelně na jakékoliv místo kuponu. I vítěz soutěže týmů se může těšit na zajímavou cenu.

Ředitelka Masarykovy obchodní akademie Rakovník Radka Soukupová (vpravo) v den protestního pochodu.
Ředitelka Masarykovy obchodní akademie rezignovala

Jak se tikety hodnotí?
Za každý správně natipovaný zápas připisujeme 2 body, za špatně natipované utkání naopak ubíráme 1 bod. Za celý tiket tak můžete získat až dvacet bodů, ale také minus deset, pokud neuhodnete ani jeden zápas. Odečítání bodů zajišťuje, že se do hry můžete zapojit i v jejím průběhu a stále máte šanci na celkové vítězství a tedy hlavní výhru. Pokud se některý z vybraných zápasů nesehraje, nedohraje či odehraje již před víkendem, nedostanou za něj hráči žádný bod. A pozor! Získat můžete ještě 2 bonusové body navíc. Připíše si je každý hráč, který spolu s tipy odevzdá i speciální číselný kód otištěný v Deníku. Tento kód mohou vložit do svého tiketu i hráči na webu.

Co bude rozhodovat o vítězi při rovnosti bodů v jednotlivých kolech?
První rozhodující faktor je Supertrefa, v níž hráči tipují celkový součet branek, které padnou v deseti vybraných utkáních pro každé kolo. Pokud budou mít dva nebo více tipujících shodný počet bodů a ani jeden přesně netrefí Supertrefu, rozhodne bližší tip skutečnému počtu vstřelených branek (pokud Supertrefa bude 20, první čtenář tipne 19 a druhý 22, získá cenu první tipující, protože byl blíže). Pokud by se dva nebo více tipujících přiblížilo Supertrefě stejným rozdílem, přistoupíme na „pravidlo první chyby“. Tedy u tiketů těchto tipujících půjdeme chronologicky odshora dolů a tiket, který bude mít první chybu, vypadává ze šance na cenu v daném kole. Pokud se budou tikety shodovat i v chybně tipovaných zápasech, rozhodne o vítězi los.

Co rozhodne o celkovém vítězi při rovnosti bodů v dlouhodobé soutěži?
Během soutěže to v celkovém pořadí bude vyšší počet bodů získaných v posledním kole. Pokud se sejde více tipujících se stejným počtem bodů v konečném pořadí, bude rozhodovat součet tipů Supertrefy ve všech kolech. Pokud by žádný ze soutěžících netrefil správný počet vstřelených branek ve všech vybraných utkáních TIP ligy, určí se pořadí podle toho, kdo byl tomuto počtu nejblíže. Pokud by se daní soutěžící přiblížili skutečnému počtu gólů stejným rozdílem, rozhodne o vítězi los.

Tatran Rakovník v generálce na divizi porazil Přední Kopaninu 3:0.
Tatran se na divizi naladil jasnou výhrou


O co se hraje?
Celkový vítěz získá sud piva z plzeňského pivovaru a tekutý mok čeká i na šampiony jednotlivých kol hraných do srpna do listopadu. Kompletní pravidla najdete na webu www.denik.cz/tipliga.