Diváci i hráči byli roky zvyklí na to, že se na konci listopadu přemístí do sportovní haly v Rakovníku, aby sledovali tradiční turnaj v sálové kopané – Viola Cup, jehož duchovními otci jsou Bedřich Koch a majitel firmy Elektro Viola Rudolf Kulhánek.
Bohužel, vlastně v předvečer startu letošního ročníku byli oba nuceni konstatovat, že se jim nepřihlásil dostatečný počet mužstev tak, aby se Viola hrála v dlouhodobé podobě.

Není to zase takové překvapení. V posledních letech zájem klesal, ale Bedřichu Kochovi se pokaždé s vypětím všech sil podařilo sedm nebo osm týmů zajistit.

Letošní ročník ale bude pro tento turnaj podle Kocha zlomový. „Je jiná doba než na startu soutěže v roce 1998. V prvních ročnících Viola Cupu jsme museli s Pepíkem Fricem týmy odmítat. Mladí si chtěli zahrát po boku legend nebo proti nim, v hledišti bylo mnoho mladých hráčů, kteří toužili na palubovku vyběhnout a změřit síly s fotbalovými ikonami Rakovnicka," vypráví Bedřich Koch, podle něhož dnešní mladá generace takové touhy nemá.

„Je to škoda, ale bojujeme dál," usmívá se hlavní tahoun Violy.

Už v minulém roce nehrály některé týmy kvůli tomu, že se o mužstvo musí starat dlouhodobě. Koch má hodně podnětů od týmů, že když bude Viola Cup jednorázovou akcí, nebo kratší než měsíc, tak by zájem byl.

„Ono to není jen o mě a Rudolfovi (Kulhánkovi) a tradici, ale také o tom, že s tím mají vedoucí družstev veliké problémy. Na začátku jim hráči naslibují účast a poté nechodí. A je z toho větší starost než radost. Proto jsme se s Rudolfem rozhodli, že uděláme devatenáctý ročník v novém formátu a pracovně jsme ho nazvali víkendový," vysvětluje dlouholetý hráč, brankář, trenér, fotbalový všeuměl.

S Kulhánkem zvolili termín 7. a 8. ledna, tedy týden po silvestrovských oslavách. V sobotu se budou hrát základní skupiny a v neděli zápasy útěchy a finálová skupina. „Věřím, že startovní pole turnaje bude okolo deseti mužstev. V tuto chvíli záleží jen na týmech, aby se přihlásily a šly s námi do devatenáctého ročníku," hlásí Bedřich Koch.

Uzávěrka turnaje bude až 20. prosince, tedy je ještě dostatek času vše promyslet a dát sestavy dohromady.

„Viola Cup je moje srdeční záležitost a s Bedřichem jsme se domluvili, že to dotáhneme nejméně ke dvacátému ročníku," řekl Deníku druhý „mozek" turnaje Rudolf Kulhánek.

I jeho pochopitelně trochu mrzí, že zájem opadl, ale je mu jasné, že s dobou a vytížeností hráčů v jejich klubech se to dalo čekat. „Hráči si navíc v tomto období asi chtějí vyléčit bolístky z fotbalu a odpočinout si, což musíme plně respektovat. Nicméně třeba se chytí nějaké mládí a nedopustí, aby takový turnaj, kterým Viola Cup byl a je, zanikl," dodal Rudolf Kulhánek.
Na příští ročník, který bude jubilejní dvacátý, připravuje dvojka pořadatelů také návrat do minulosti, Retro Viola Cup, tedy jednodenní setkání těch, kteří se zúčastnili prvního ročníku.

Dobrý nápad, retro akce jsou hodně v kurzu. „Vzhledem k dobře vedenému archivu již po novém roce obešleme vedoucí mužstev z té doby, aby začali pracovat na svých týmech. Věřím, že se tento nápad setká s nadšením předchozí fotbalové generace Violy," dodal Bedřich Koch.

Přihlášky do Viola Cupu 2017: Bedřich Koch – 736 646 677. Do 20. prosince!