Sedmnáct na podzim, dalších patnáct na jaře. Hvozdnický Lukáš Mráz ještě o dvě trefy posunul svou bilanci z loňské postupové sezony. Ani v krajském přeboru neměl mezi střelci konkurenta.

O tom, jak výjimečný jeho počin je, asi nejlépe vypovídá „jen“ 24 gólů druhého Davida Folwarczného. Zatímco vyššími soutěžemi ošlehaný kapitán Brandýsa měl okolo sebe tým, který soutěži jasně kraloval, Mráz střílel za nováčka hrajícího ve druhé polovině tabulky. Přesto zvedl ruce nad hlavu dvaatřicetkrát.

„Celou sezonu na něj hrálo celé mužstvo. Přizpůsobili jsme taktiku jeho přednostem. On dával góly a soupeři nebyli schopní ho uhlídat,“ prozrazuje „jednoduchý“ recept na úspěch František Fafejta, trenér jedenáctého mužstva pořadí.

Důraz, velké zrychlení na prvních metrech a síla v osobních soubojích. To jsou podle něj hlavní devízy jednatřicetiletého útočníka původem z Hané. „Kdyby byl pilnější v tréninku, byl ještě úplně někde jinde,“ podotýká Fafejta na adresu stálice hvozdnické sestavy.

Fotbal, ČFL, Benátky - Táborsko B.
Benátky otočily závěrečný zápas za čtyři minuty

Že by se sázka na jednu kartu mohla při absenci klíčového muže otočit v nevýhodu, si nemyslí. „I když další střelci jsou daleko za ním, tak by byli schopní zaskočit,“ ukazuje Fafejta na Třešňáka, Hniličku či Nováka. A čísla mu dávají za pravdu. Zbytek mužstva vstřelil dohromady o dva góly víc, což dává v souhrnu nadprůměrných 66 branek. Více pálila do černého jen mužstva nejsilnější trojky, tedy Brandýs, Vykáň a Zbuzany.

Ale bude taktika „všechno na Mráze“ fungovat také na podzim, kdy už celek z Prahy-západ přece jen nebude pro soky tolik neznámý? Šéf tamní lavičky sází na zkušenosti týmu, který hrál deset let v I. A třídě a ještě má v plánu posílit.

Neobává se ani toho, že by kanonýra číslo jedna někdo zlanařil. „Lukáš dělá šéftrenéra Povltavské fotbalové akademie, učí a trénuje ve škole. I kdyby měl sebelepší nabídku, tak si myslím, že zůstane,“ je si jistý František Fafejta. Zimní vyjádření samotného hráče pro Deník se neslo ve stejném duchu: „S Hvozdnicí to mám provázané i pracovně,“ neřešil tehdy případný zájem jiných klubů. Jak tomu bude tentokrát?

Pavel Bucha z Nelahozevsi
Mezi nejlepšími! Kluk z Mělnicka už trénuje s áčkem Slavie

DOSTIHY EX-LIGISTŮ

V I. A třídě se nad magickou hranici třiceti gólů prostříleli hned dva borci. Ani u jednoho to až tak nepřekvapí. Od jejich posledního utkání v lize totiž shodně neuplynuly ještě ani tři roky. Teď se oba sešli v jedné skupině. A rozdali si to o korunu krále střelců.

Černolický Pavel Šultes, který na závěr profesionální kariéry působil v Mladé Boleslavi, měl jasně nakročeno k prvenství. Hattrickem Vranému se dostal na 35 branek. Jenže v posledních dvou kolech už se na hřiště kvůli zranění nepodíval a o primát přišel.

Bývalý sparťan a Příbramák Miroslav Slepička ve službách Podlesí totiž rozpoutal na závěr nefalšované hody, pětigólovou exhibicí do sítě nešťastných Jedomělic skočil na 36 přesných zásahů. To je absolutní maximum letošních středočeských soutěží. „Míra měl asi o jeden gól lepší sezonu než já," bere celou věc sportovně Pavel Šultes.

Podle Radima Černohorského, šéfa klubu z Příbramska, do toho tým šlapal do posledních chvil právě kvůli možnosti vyhrát nejlepšího střelce, s čímž je spojená i věcná cena. „Vyhráli jsme už slušnost. Chtěli jsme to dát dohromady a nakoupit za to oblečení,“ objasňuje nemilosrdné vraždění neviňátek z Jedomělic (11:0). „Vůči soupeři to bylo až nechutný, ale rozhodně jsme ho nechtěli nějak zesměšnit,“ dodává k utkání, které posadilo kapitána Podlesí na čelo individuální statistiky.

„Pokud máte v mužstvu hráče, který něčím prošel a má zkušenosti, je to v této třídě znát,“ oceňuje Černohorský nesporné kvality bývalého reprezentanta. „Na druhou stranu i takový hráč potřebujete mít spoluhráče. My měli docela silné mužstvo. Díky nim ty góly dal. Není to tak, že by udělal tři lidi. Ale má čich na góly. A mohl jich dát i víc. Mraky toho i zavraždil,“ přidává předseda Podlesí.

JAKO DOMA je na stupních vítězů silový trojbojař Karel Ruso (uprostřed) . A díky tomu se dostal do síně slávy.
Karel Ruso vstoupil do síně slávy federace

NA PODZIM BEZ STŘELCE?

Nejspíš už brzy budou v klubu řešit, jak Slepičkovy góly nahradit. „Dostal nabídku z Písku, kde začne přípravu. Pak se uvidí. Ale počítám, že u nás nebude,“ připravuje se Černohorský na ztrátu opory. „Budou se muset pochlapit jiní a vzít to na sebe. Budeme muset hrát jinak než s ním.“

I když Slepička se Šultesem ukázali, že nadále mají na vyšší soutěže, svým týmům k postupu ani tak nepomohli. Podlesí sice bylo do poslední chvíle ve hře, ale nakonec skončilo druhé, Černolice se s dalšími dvěma týmy podělily o čtvrtou příčku.

V nejnižší krajské třídě přispěli týmu dva hráči třiceti góly, což je vzhledem k nižšímu počtu zápasů rovněž obdivuhodný výkon. O jeden víc než hřebečský Jindřich Faktor (jeho posledních šest branek do sítě Trubína někteří přihlížející tvrdě zpochybňují) jich ve skupině B zaznamenal mělnický Martin Veselý (31 zásahů). „Je to práce celého mužstva,“ uvědomuje si správně. Fotbal je o týmu, jen ti, co dávají góly, jsou zkrátka vidět o něco (dost) víc…

Nejlepší střelci
KRAJSKÝ PŘEBOR: 32 – Lukáš Mráz (Hvozdnice), 24 – David Folwarczny (Brandýs n. L.), 19 – Michal Koštíř (Semice), Jiří Dalekorej (Vykáň).
I. A TŘÍDA – skupina A: 36 – Miroslav Slepička (Podlesí), 35 – Pavel Šultes (Černolice), 23 – Libor Urban (Vraný).
Skupina B: 23 – Tomáš Javorek (Polepy), 20 – Jan Kadeřábek (Čelákovice), 18 – Petr Hájek (Klíčany).
I. B TŘÍDA – skupina A: 30 – Jindřich Faktor (Hřebeč). Skupina B: 31 – Martin Veselý (FC Mělník). Skupina C: 24 – Vojtěch Tangl (Milovice). Skupina D: 25 – Pavel Žížala (Maršovice). Skupina E: 29 – Jiří Ivaník (Tochovice)

Jiří Tlustý
Konec kariéry? Hokejista Tlustý je blízko, zápěstí ho bolí dál