Tatran Rakovník zakončil historicky první ročník v divizi na sedmém místě se 47 body, jste spokojen?
Se sedmým místem jsem spokojen a že jsme získali 47 bodů, je nadplán a s tolika body jsme ani nepočítali. Ke konci soutěže už to bylo náročnější, byla nějaká zranění, a proto před kluky smekám klobouk, že to takhle zvládli, naše záchrana byla více než jednoznačná a myslím si, že jsme ukázali, že do divize právem patříme. Zisk tolika bodů je i příslib do dalších roků a myslím si, že s těmito kluky, co tam nyní jsou, se dá pracovat a že bodový zisk jsme schopni zopakovat i v dalších sezonách, ale nebude to jednoduché.

Vstupy do divize v podzimní i jarní části jste měli parádní, pak ale jakoby hráčům začínal docházet dech…
Myslím si, že náš kádr není natolik široký, aby výborné výkony předváděl celou sezonu. Občas se do toho zamotají různá zranění a ne vždy dokážeme zraněné hráče nahradit stejně kvalitními hráči. Takže když je začátek sezony, jsou hráči dobře nachystaní a podávají dobré výkony, ale je to fotbal, dochází ke změnám v sestavě, což se následně projeví i na výkonech a výsledcích, ale jinak bych to hlouběji nezkoumal. Je to divize, nemůžeme mít kádr s dvaceti stejně kvalitními hráči, a tak se výsledková krize někdy dostaví. Já si ale myslím, že jsme ji dokázali včas eliminovat. Je potřeba, aby hráči, kteří zrovna nehrají, na sobě dál pracovali a byli schopni ty, co zrovna nehrají, kdykoliv nahradit.

Po podzimní části jste tvrdil, že váš nejhorší zápas jste odehráli na Kladně, kde jste prohráli 5:0, naopak v domácí odvetě jste ho dokázali porazit, byl právě tento zápas váš nejlepší?
Nemyslím si, že právě tento. Je pravda, že na podzim na Kladně jsme dostali největší příděl v sezoně, což přičítám tomu, že jsme hráli třetí zápas v týdnu a kluci nemohou zvládnout během týdne tři tak těžké zápasy, jaké jsme odehráli. Dva jsme dokázali vyhrát, ale pak jsme jeli na Kladno, které má velmi dobrý tým složený z hráčů z ligy a různých dalších soutěží, my byli unaveni a neměli jsme šanci. Ale neřekl bych, že by jinak byli až tak silní, spíš to bylo o nedostatku energie Kladnu nějak vzdorovat. To na jaře nebylo, byli jsme na tento zápas lépe připraveni, byli jsme s nimi schopni hrát fotbal a zaslouženě jsme je porazili.

A jaký byl tedy váš nejlepší jarní výkon?
Náš nejlepší výkon na jaře byl v Horních Měcholupech, kde jsme vyhráli 2:0 nad z poloviny ligovým mužstvem. V neděli ráno si za ně přišlo zahrát pět ligových hráčů z Bohemians, kteří seděli na lavičce den předtím v lize. My jsme tento zápas zvládli opravdu fantasticky, a to jak po obranné stránce, tak po taktické, kdy jsme se dokázali prosadit gólově. To jsem si říkal, že taková hra už má nejvyšší parametry a úroveň a byl jsem z toho šťastný. Samozřejmě poté opět vypadli nějací hráči, kteří se zranili.

Jaké utkání se vám na jaře vůbec nepovedlo?
Myslím si, že v Úvalech jsme byli schopni hrát lepší fotbal a uhrát lepší výsledek. Prohráli jsme tam 1:0 gólem ze standardní situace, a kdybychom tam hráli tak dobře, jako třeba v Horních Měcholupech, mohli jsme Úvaly zválcovat. Nevím, zda jsme na toto utkání byli jinak připraveni, jestli jsme čekali, že to bude lehčí soupeř, ale prohra zde byla naprosto zbytečná.

Jaký tým, se kterým jste hráli, byl z vašeho pohledu nejsilnější?
Těžko říci. Já si myslím, že špička soutěže je vyrovnaná. Velmi dobré jsou Lovosice, výborný je i Český Brod, který nás doma hodně potrápil, my jsme je sice udolali na penalty, ale soupeř to byl velice kvalitní s mnoha hráči, kteří hráli profi fotbal. Myslím si, že jak Lovosice, které soutěž vyhrály, tak i Český Brod a Kladno mají velice slušnou kvalitu.

Po podzimní části jste vyzdvihl výkony Stuchla, který poté odešel. Koho byste vyzdvihl za výkony v jarní části soutěže?
Těžko se mi to hodnotí, jsem trenér a nerad vyzdvihuji pouze jednotlivce. Bylo zde mužstvo, které si celkem sedělo a bylo schopné porazit dobré týmy. Pokud bych měl přesto někoho vyzdvihnout, tak naše oba brankáře, kteří na jaře fungovali fantasticky a velice nám pomohli k našemu konečnému umístění. Nejen Cipra a nejen Zach, ale celá dvojice fungovala velice dobře a měl jsem z nich velice dobrý pocit.

Jak byste ohodnotil přínos posil?
Neměli jsme žádnou významnou posilu a ti, co se dostali do základu, už u nás většinou hráli i předtím. Přišel Horník, přišel Bittengel, jenž do obrany přinesl určitý klid a jistotu, to samé Bredler, a celá obranná dvojice změnila náš styl hry. Až na pár výjimek fungovala velice dobře, a byl to základ toho, že jsme se umístili v horní polovině tabulky.

Je pravda, že jste dostávali poměrně málo branek, kromě Kladna jste nedostali žádný velký příděl, ani jste velké množství branek nerozdávali. Souvisí s vaší hrou vycházející ze zajištěné obrany fakt, že i vy jste býval obránce?
Určitě se na obranu zaměřuji více a vidím spoustu věcí, které klukům mohu sdělit především v obraně. U útočníků je to hlavně o pracovitosti, čichu na góly, ale i štěstí. Navíc byl dlouho zraněný Lesniak, takže i proto útočníci tolik gólů nedávali a útočná část nebyla ani tolik podporovaná, jak bychom si představovali, ale na druhou stranu obranné úkoly splnili kluci na maximum a hráli opravdu dobře.

Na podzim jste si stěžoval na tréninkovou morálku, byla na jaře lepší?
Kluci se snaží trénovat, tréninky je baví, a když vidí, že se někam posouvají, že hrají fotbal a to, co děláme, dává smysl, tak hráči chodí na tréninky rádi, baví je to, chtějí trénovat. Snažím se, aby tréninky nebyly statické, ale aby byly hodně zaměřeny na hru s míčem. Uvidíme, jak to bude teď na podzim, máme nové trenérské složení, přidali se ke mě dva bývalí hráči – Radek Polášek a Martin Křivánek, a myslím si, že se hráčům budou tréninky líbit, budou na tréninky chodit rádi a budou se opět dál posouvat.

Se zlepšenými výkony prvního mužstva přišly i lepší výkony rezervy, která měla výtečnou jarní část a těsně jí uniklo druhé místo. Jak byste zhodnotil spolupráci na jaře?
Samozřejmě se zlepšenými výkony prvního mužstva přichází i lepší výkony béčka. Já bych byl raději, kdyby někteří hráči z béčka chodili s námi. Trénoval s námi Lukáš Černý, ale bych bych raději, kdyby hráčů chodilo více, třeba tři, čtyři, aby si s námi zahráli, jejich výkonnost by šla určitě nahoru a mohli béčku více pomoci. Já bych samozřejmě chtěl, aby béčko postoupilo do vyšší soutěže. Aby hráči, kteří se nedostanou do zápasu za áčko, si šli zahrát za béčko v soutěži, která má vyšší úroveň, a měli zatížení podobné, jako mají v áčku.

Jaká je spolupráce s dorostem?
U dorostu je to trochu složitější. Základna mladých hráčů je na Tatranu trochu horší. Já se o tom samozřejmě bavím s vedením, bavím se o tom s kluky kolem a chtěli bychom na tom zapracovat, aby mladí hráči cítili, že u nás můžou hrát, že se mohou posouvat a hrát divizi, a chci je přivádět. Vím, že v Rakovníku je to trochu složitější, ale myslím si, že když budou kluci chtít, mohou si u nás zahrát, dveře mají vždycky otevřené a záleží jen na nich, zda se chtějí posunout výš, než na okresní úroveň.

Nastanou nějaké změny v kádru?
Co se týče odchodů, odešel Abrham, jenž hraje za reprezentaci futsal a dostal nabídku od futsalového mužstva, kde hraje profesionálně. Dále odešel Sláva Houška, Adam Vrána, Bittengel, Horník odešel do zahraničí a odešel i Lesniak, takže mužstvo čekají velké změny. Ze Strašecí přišel Dolák, přišel Klíma a další hráči. Nyní dostanou šanci i ti, kteří v loňském roce nedostávali tolik příležitostí, tedy Červenka, Černý, nebo Pidrman. Myslím si, že při dobrém tréninku je budou schopni nahradit a budeme pro to dělat maximum. Bude to určitě těžké, budou na sobě muset hodně makat, aby se soutěž zvládla v klidu, jak tomu bylo nyní. Samozřejmě se po nějakých hráčích ještě díváme, třeba i z béčka, ale zde kluci nejeví přílišný zájem připojit se k nám. Uvidíme, jak to všechno dopadne.

Vaším cílem je zopakovat umístění z poslední sezony?
Já jsem v tomto trochu střízlivější. Já říkám, že budeme spokojeni se záchranou, druhý rok je vždycky těžší a já se na nějaké konkrétní umístění moc nedívám. Doufám, že všichni, co u nás jsou, udělají maximum pro to, abychom divizi udrželi, a to je pro mě prvotní. Samozřejmě tím, že odešlo tolik hráčů, to bude složitější, ale snad vychováme nové a pomůžeme posunout ty, kteří už u nás jsou a nehráli tak často, a doufám, že to zvládneme jako v naší premiérové divizní sezoně, kdy jsme rovněž nevěděli, kdo může a nemůže hrát, někteří hráči odešli, někteří přišli, a přesto jsme soutěž odehráli nad očekávání.

Přípravu jste zahájili 12. července a zatím jste odehráli dva přípravné zápasy a další vás čekají. Většinou jsou to týmy z vyšší soutěže, je to tedy váš záměr, hrát s lepšími mužstvy?
Ano, určitě je to záměr. Já vždycky hraji v přípravě s lepšími mužstvy, aby zátěž na kluky byla větší. První přípravný zápas jsme hráli s Kopaninou, se kterou jsme prohráli 3:1, jsme v přípravě, byly tam nějaké tréninkové dávky, byli v únavě. Druhý přípravný zápas jsme sehráli v Benešově, kde to kluci zvládli velice dobře, sice jsme prohráli, ale ukázali, že se dá hrát i s třetiligovým mužstvem vyrovnaný zápas. Nyní nás čekají další tři těžká utkání a myslím si, že tato těžká utkání hráče zase někam posouvají a v divizi to budou mít o to jednodušší. Je lepší hrát těžší zápasy v přípravě, než hrát těžší zápasy v soutěži.