HC Rakovník – HC Lev Slaný 5:4 (2:2, 2:1, 1:1)

Celému rakovnickému týmu bylo jasné, o co se v regionálním derby hraje. Kromě tradiční sportovní rivality už bylo totiž na čase, aby rakovnický celek urval nějaký ten mistrovský bod. V opačném případě by se jim totiž dost vzdálilo osmé místo v tabulce, které zaručuje účast v play-off, což by rozhodně nebylo příjemné. A právě bodová povinnost do jisté míry svazovala ruce domácím hokejistům.

„Byli jsme dost nervózní, ale to tak bývá, když už musíte vyhrát," poznamenal Vladimír Soukup, vedoucí mužstva HC Rakovník. A bylo i hůře. Nejprve sice podržel rakovnický gólman své mužstvo parádním zákrokem, ovšem v jedenácté minutě už se hosté radovali z vedoucí branky – 0:1. Inkasovaná branka ale domácí nabudila k bojovnému výkonu. V té samé minutě se podařilo Rakovnickým vyrovnat, když se po přihrávce Lipolda trefil Zuska – 1:1. Záhy nato vybídl Ságner Mikeše, jenž se nemýlil a poslal Rakovník do vedení – 2:1.

„Ovšem dlouho nám vedení nevydrželo, přestali jsme se plně koncentrovat a byli jsme v euforii. Slánští toho využili a vyrovnali," okomentoval druhou inkasovanou branku Rakovníka Vladimír Soukup. 

Do druhého dějství ovšem Rakovničtí nevstoupili dobře. Byli to právě hosté ze Slaného, kdo udával tempo hry. Tlak hostů vyvrcholil ve třiadvacáté minutě, kdy domácí inkasovali potřetí. „Na střídačce v tu chvíli nastal hokejový rachot. Kluci se povzbuzovali a vrátili do hry," popsal Vladimír Soukup. Rakovničtí se dostávali najednou zpět do tempa a také začali mít více ze hry. „K tomu všemu snažení mužstva kryl výborně chytající Pospíšil, ten předváděl fantastické zákroky," poznamenal Vladimír Soukup. Zaslouženého vyrovnání se dočkali rakovničtí hokejisté ve dvacáté osmé minutě po zdařilé kombinaci. Vošta nejprve posunul kotouč na Vyskočila, který křižnou přihrávkou našel osamoceného Bauera – 3:3. A to nebylo vše. Převaha domácích pokračovala i nadále a ve dvaatřicáté minutě poslal Mikeš po přihrávce Klause Rakovník znovu do vedení 4:3. „Poté se hrál hokej nahoru a dolů, byl to vyrovnaný souboj," přiblížil dění z druhé poloviny druhé třetiny vedoucí mužstva Vladimír Soukup.

Ani vstup do závěrečné třetiny se domácím příliš nevydařil. Od 41. minuty hráli domácí v oslabení, které přečkali právě i díky bravurním zákrokům gólmana Pospíšila. V 52. minutě však už byl rakovnický brankář na slánskou kombinaci krátký – 4:4. „Už to vypadalo, že utkání skončí nerozhodně. Jenže pět minut před koncem přihrál Klaus Mikešovi a znovu jsme vedli," sdělil Vladimír Soukup. Závěr utkání byl však jedno veliké drama. V 57. minutě totiž sudí poslal na trestnou lavici Kotála. Domácí ale naštěstí závěrečný tlak hostů, kteří odvolali brankáře a měli tak v poli o dva hráče navíc, přečkali.

„Dokázali jsme vyhodit kotouč pouze jednou, o několik málo centimetrů minul prázdnou branku. Svými zákroky nás podržel Pospíšil, jehož jméno fanoušci na stadionu vyvolávali. Byla to výborná atmosféra a i dobré utkání. Kluci bojovali a nakonec to i urvali," dodal Vladimír Soukup.

HC Rakovník: Pospíšil (Burgr) – Vyskočil, Vošta – Ságner, Kounovský, Chvojka – Krpelan, Mikeš – Gebhart M., Klaus, Ambroz – Kříž, Kotál – Gril, Bauer, Gebhart O. – Zuska, Lipold. Trenér: Jan Svitavský.