„Jsem rád, že se podpora týká nejen větších klubů jako Kladno, ale paprskovitě i těch menších. Na to jsme kladli při přípravě velký důraz a budeme na tom trvat i při zakládání dalších center,“ prohlásil radní pro oblast vzdělávání a sportu středočeského krajského úřadu Jan Skopeček. 

Jágr sám je velmi rád, že peníze na mládež poplynou nejen do jeho klubu Rytířů, ale i do okolních malých klubů, s nimiž si nechce konkurovat, ale vzájemně pomáhat. I proto, že ti nejtalentovanější Slaňáci a Kralupáci často v minulosti zamířili právě do blízkého Kladna. 

„Co tímhle projektem kraj podpořil, přesně cítím. Že to bude právě v tomhle regionu, kde je tak složité sehnat peníze na hokej, je skvělé a moc za to děkuji Hokej je drahý sport, asi nejdražší v republice. A já bych nechtěl, aby vše došlo k tomu, že ho budou hrát jen děti bohatých rodičů,“ přeje si Jágr, který si ve Slaném hned s dětmi zatrénoval. 

Že je novou součástí projektu není tak velké překvapení. Zdejší parta nadšenců kolem profesionálního trenéra Radka Hlavatého udělala za poslední roky velký kus práce, navíc pomáhá i město v čele se starost Martinem Hrabánkem. 

Ilustrační snímek.
Kladenský soud rozhodl: Rasistické nadávky si student odpracuje


Hlavatý, přítel a osobní kouč hvězdného Patrika Eliáše, je za to šťastný. „Hlavně je dobře, že děti nemusí odcházet do větších klubů třeba už ve věku, kdy navštěvují základní školy, protože budou mít zajištěnu kvalifikovanou pomoc mládežnických trenérů i tady ve Slaném,“ řekl a dodal, že ti nejtalentovanější pochopitelně do Kladna mohou odejít později, v dorosteneckých kategoriích, kdy už pro ně cestování nebude tak náročné. „Navíc tam budou mít výbornou podporu, aby mohli někam dokráčet a stát se špičkovými hráči,“ dodal Hlavatý.

Zdroj: Youtube

V programu jsou už delší čas (od roku 2015) také Kralupy, kde má mládež na starosti shodou okolností kladenská hráčská ikona Josef Zajíc. Ten přiznal, že v začátcích projektu si klub od Vltavy půjčoval trenéry z Kladna, aby mladým ukazovali nejnovější trendy v bruslení či práci s hokejkou. „Ve své podstatě jsme tuhle přípravu kopírovali od Jardy Jágra. Je dobře, když díky takovým projektům jako je tento můžeme podpořit růst kvalitních trenérů. Ti jsou sice k dostání všude, ale ti nejlepší dokáží transferovat informace a vášeň do hry. Tak, aby děti samy chtěly, protože když budeme chtít jen my, nebo rodiče, tak to nebude nic platné,“ doplnil Josef Zajíc. 

Slavnostní otevření hokejového sportovního centra ve Slaném za účasti Jaromíra Jágra (vpravo) i Jana Skopečka, radního pro oblast vzdělávání a sportu.
Jágr trénoval s dětmi, smlouvu zatím nepodepsal. "Je kupa možností," řekl

Vášeň do hry není u dnešních dětí zdaleka samozřejmá, trenéři se musí hodně snažit. Přitom podle Jaromíra Jágra má ledový sport nejlepší předpoklady tvarovat růst dětské osobnosti. „Sport – a hokej možná nejvíc, vás nejlépe připraví na život. Naučíš se respektovat soupeře, spolupracovat jeden s druhým a mít dost pokory, abys nejen v hokeji, ale i životě něco dokázal,“ je přesvědčen idol tisíců českých dětí.

A pokud je tváří nového projektu Středočeského krajského úřadu právě on, je to nejlepší pozvánka pro ty, kteří se třeba rozhodují, na jaký sport své dítě přihlásit.