SK Černošice – HC Rakovník 8:3 (2:1, 3:1, 3:1)

Rakovničtí hokejisté potřebovali vyhrát a tomu také odpovídal vstup do zápasu. Hned v 2. minutě mohli otevřít skóre, ale pěkná akce Kounovského a Hegenbarta gólem neskončila. Domácí aktivitu shladil ve čtvrté minutě Vyštajn – 1:0. Černošice od té doby převzaly iniciativu a na dalších sedm minut zamkly hosty v obranné třetině a Pospíšil v brance nevěděl kam dřív skočit. Hosté se poté osmělili, ale Ságner, ani Mikeš svoje šance nevyužili. A tak přišlo na řadu známé pravidlo nedáš-dostaneš. V 15. minutě překonal Pospíšila skrytou střelou Urbančík a zvýšil na 2:0. V 17. minutě se dočkali také hosté. Po samostatné akci snížil obránce Větrovec na 2:1 a zbytek třetiny patřil Rakovnickým. Ze svojí převahy však nic nevyužili a tak se šlo do kabin za stavu 2:1 pro domácí.

Druhá třetina začala ve znamení tlaku domácích a jejich útočná snaha byla odměněna v 28. minutě, kdy se trefil jeden z nejlepších hráčů v soutěži – Dominik Šalamoun – 3:1. Hosté ještě zabrali a o dvě minuty později vykřesal naději na zvrat v utkání po nahrávce Hegenbarta Kounovský – 3:2. Hned o minutu později však vrátil domácím dvoubrankový náskok Vyštajn a necelé dvě minuty před koncem druhé části zvýšil Mráz již na 5:2. Naděje na zvrat byla v této fázi utkání již pramalá, což věděl i vedoucí mužstva Vladimír Soukup. „Po páté brance domácích už bylo prakticky hotovo. Minimálně čtyři branky jdou na vrub druhé lajně, které se nedělní utkání vůbec nepovedlo."

Také třetí třetina se povedla lépe domácím, kteří svůj náskok navyšovali i nadále. Šestou brankou Černošic přidal Loskot a na 7:2 zvyšoval v 48. minutě Kahánek. Poté se hosté dočkali snížení, když se po samostatné akci trefil Ságner – 7:3. Místo zdramatizování zápasu však po další chybě v obraně inkasovali v 56. minutě poosmé. Domácí si již v poklidu hlídali náskok a za jásotu publika slavili postup do finále. V něm je čekají hokejisté Mělníka, kteří i přes domácí prohru s Popovicemi, dokázali v odvetě zvítězit a úspěšnější byli i v samostatných nájezdech.

Kvalitu Černošic uznal i vedoucí mužstva HC Rakovník Vladimír Soukup.
„Černošice podali opravdu výborný výkon u nás i v domácí odvetě a zaslouženě postoupili. Jsou velmi rychlí a zároveň tvrdí, hrají pěkný hokej a mají velmi kvalitní kádr, složený z odchovanců Sparty, či Slavie. Nám již prakticky končí sezóna, trénovat budeme pouze jednou týdně a možná nás čeká ještě nějaké přípravné utkání."
Rakovničtí hokejisté vzhledem k postupu Mělníka do finále zakončili sezonu na čtvrtém místě a oproti minulé sezoně si o čtyři příčky polepšili.
„K semifinálovým zápasům jsme přistoupili s velkým odhodláním udělat pro postup maximum. Věděli jsme, že klíčem pro nás je první utkání na domácím ledě. Do zápasu jsme ale nevstoupili dobře, kdy nám celkově chyběl dobrý pohyb. Soupeř nás přebruslil a v momentech, kdy soupeři nestačíte v pohybu máte tendenci si pomáhat hokejkou. Z těchto situací vyplynula naše oslabení v první třetině a inkasovaný gól. Od druhé třetiny jsme potom pohyb zlepšili a hra se celkově vyrovnala a šance byly na obou stranách. Naše vyrovnání jsme ale dlouhodoběji neudrželi a soupeř šel opět do vedení. Věřili jsme, že v poslední třetině jsme schopni dát dvě branky, šance na to byly, ale brankář Černošic vše vyřešil. Na druhé straně potom přišla chyba, kterou soupeř dokázal využít a do konce už zbývalo málo času. Černošice jsou natolik kvalitním vyrovnaným týmem, který si závěr pohlídal," shrnul příčiny sobotní porážky rakovnický trenér Jan Svitavský, podle nějž neodehráli Rakovničtí špatný zápas ani v neděli.

„Nedělní utkání se mi nehodnotí dobře, protože celkový výsledek nevypadá dobře. Kdo ale na zápase byl musí potvrdit, že jsme byli důstojným soupeřem a že se za přístup k zápasu stydět nemusíme. Od začátku až do konce se hrál vyrovnaný hokej s šancemi na obou stranách, který se musel divákům líbit. Z naší strany byl bohužel otevřený až moc a rozhodovaly naše individuální chyby v našem obranném pásmu. Zhruba v polovině zápasu jsme snížili na 3:2 a měli jsme herně na to dál usilovat o to Černošicím postup zkomplikovat. Nicméně právě ve druhé polovině druhé třetiny jsme v rychlém sledu vyrobili již zmíněné chyby, které soupeř potrestal. Po druhé třetině jsme se v kabině snažili ještě tým namotivovat k pokusu o zvrat, jenže vstup do třetí třetiny jsme pokazili třemi vyloučeními v šesti minutách, pramenícími snad z frustrace nad vývojem zápasu a soupeř dvě přesilovky využil. Potom už se zápas v podstatě dohrával i když stále s celkovým nasazením, takže padly ještě dvě branky po jedné na každé straně. Celkově musím hráčům poděkovat za přístup a snahu. Soupeř má vyrovnanější tým a po zásluze postoupil. Osobně bych si tipnul na celkové prvenství Černošice. Velké Popovice hráli techničtější hokej, což Mělníku vyhovovalo.Ve finále budou Černošice stejně jako proti nám favoritem. Na druhou stranu se již hraje klasicky na dvě vítězná utkání, takže výhoda domácího prostředí může svojí roli sehrát.

Vyloučení: 8:9
Diváci: 400

HC Rakovník: Pospíšil (Burgr), Vošta, Vyskočil – Hegenbart, Kounovský, Král – Mikeš, Krejčí – Ságner, Bauer, Chvojka – Zuska, Větrovec – O. Gebhart, Ambroz, Važanský – Grill.
Vedoucí mužstva: Vladimír Soukup, trenér: Jan Svitavský.