Slavoj Velké Popovice - HC Rakovník 9:1 (2:0,3:0,4:1)

Hosté se dostali do slibné šance hned v první minutě, když ujeli Tolkner s Grillem, ale skóre se nezměnilo. Druhý jmenovaný v 6. minutě fauloval, dostal 2+2 minuty a domácí nabídnutou přesilovku využili, když se po přihrávce Vorla prosadil Nejedlý – 1:0. Rakovničtí mohli hned poté vyrovnat, když Grill vyslal do samostatného úniku Kounovského, tomu však zvlhl střelecký prach. „Proti Popovicím jsme měli několik samostatných nájezdů, dva měl Kounovský, ale ani jeden jsme neproměnili. Je to škoda, protože tím jsme je postavili na nohy. My jsme hráli, ale oni dávali góly," litoval neproměněných šancí vedoucí HC Rakovník Vladimír Soukup. Hosté byli lepším týmem, dostali Popovice pod tlak, ale v 15. minutě unikl Honz a trestal Rakovník podruhé – 2:0.

Hned v úvodu druhé části měl další samostatný nájezd Kounovský, ale opět nedal, stejně jako v 24. minutě M. Gebhart. Hned na to trefil padající Ambroz z metru tyč. Hosté byli nadále aktivnější, ale góly stříleli opět pouze domácí. Ve 26. minutě skóroval Praizler – 3:0. Svěřenci Otakara Vejvody následně hráli několik přesilových her, ale místo snížení přišla v 35. minutě další pohroma. Domácí dali během jediné minuty dva slepené góly a s Rakovnickými to vypadalo prachbídně.

Obraz hry se nezměnil ani v poslední třetině. Rakovničtí sice byli opticky lepší, ale domácí ujížděli do nebezpečných brejků a hlavně stříleli branky. Šestou měl na svědomí Medřický, sedmou Honz. Čestný úspěch Rakovníka zaznamenal v 44. minutě po přihrávce Vyskočila Tolkner – 7:1. Místo zkorigování stavu nakupili hosté další chyby v obraně a v 53. minutě vrátil Vacek Popovicím sedmibrankový náskok. Rakovničtí si kalich hořkosti dopili až do dna, když v čase 59:08 inkasovali podeváté a z Popovic si odvezli nejvyšší porážku v sezoně.

Jediné, co může hráče s rakem na prsou těšit je fakt, že stále mají účast v play off ve svých rukou. Žabonosy totiž prohrály v Příbrami a pokud v posledním kole Rakovničtí stejného soupeře porazí, play off jim neunikne. Naopak prohra by znamenala konec sezony, neboť Příbram má jen o tři body méně a lepší skóre. „Teď je to dané jasně, pokud chceme hrát play off, tak musíme vyhrát. Žabonosy hrají v posledním kole doma s Černošicemi, kterým již o nic nejde, i když to také nebudou mít jednoduché. Upřímně řečeno, jestli postoupíme do play off, bylo by nejlepší, pokud bychom skončili osmí a ne sedmí, a vyšlo by na nás Slaný. To je sice výborné, ale na něj to umíme, už jsme je vyřadili i ve finále. Ale nepředbíhejme, uvidíme, jak to bude vypadat v neděli," řekl na závěr Vladimír Soukup.

Očima Otakara Vejvody staršího

„Takové zápasy se někdy stanou. Řekl bych, že jsme k tomuto utkání přistoupili opravdu zodpovědně, výsledek je sice hrozivý, ale hra byla velmi solidní. Bylo tam pár individuálních chyb, ale 9:1 rozhodně neodpovídá obrazu hry. Když jsem se díval na statistiku, zjistil jsem, že jsme měli 62 střeleckých pokusů, zásahy brankářů byly 33:27, takže jsme domácí přestříleli. Oni dali gól prakticky ze všeho, ale to nejsou výmluvy ani kritika Burgra, někdy se to prostě stane. Já klukům nemám co vyčítat kromě nějakých chyb, které však udělají i hráči v extralize. Jejich přístup byl výborný a myslím si, že nás tato porážka nesloží. Je to otevřené, máme to ve svých rukou a o play off se ještě popereme."

Branky a nahrávky: 7. Nejedlý (Lorenc), 15. Honz (Moravec), 26. Praizler (Vacek), 35. Vacek, 35. Paris (Culka, Medřický), 41. Medřický (Krejčí), 43. Honz (Vacek), 53. Vacek, 60. Kukačka – 44. Tolkner (Vyskočil). Vyloučení: 10:5 + Grill (HCR) 2+2 minuty. Rozhodčí: Švejda, Holec, Kettner. Diváků: 120.

HC Rakovník: Burgr (Řenč) – Krejčí, Zuska – O. Gebhart, T. Petráček, M. Gebhart – Vyskočil, Vošta – Tolkner, Kounovský, Grill – Kotál, Mikeš – Chvojka, Ambroz, Nosek – Šámal.