Další zajímavostí je třináct představení muzikálu Noc na Karlštejně. Potvrdil to i kastelán hradu Jaromír Kubů: „Výstava má tři části. V první je originální Karlštejnský poklad. Obsahuje tři sta osmdesát předmětů denní potřeby, například nádob na pití, knoflíků. Poklad našli na konci 19. Století při přestavbě hradu dva dělníci. Když část nabídli jednomu pražskému starožitníkovi k prodeji, okamžitě předměty poznal. V devadesátých letech byl vrácen českému státu a je ve správě Národního uměleckoprůmyslového muzea v Praze.“

Ilustrační foto.
Pozemkářky si na Slavii poradily i bez brankářky

Druhá část pokladu je stůl se stříbrným pozlaceným nádobím přesně podle iluminace z Národního muzea v Paříži. Je to výjev z poslední návštěvy Karla IV. v Paříži v roce 1378 při hostině. Repliky nádob vytvořili žáci Střední školy pro umělecké zpracování kovu a kamene v Turnově.

Třetí část výstavy tvoří oděvy královské rodiny Karla IV., Elišky Pomořanské, Václava IV. a arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi. Oděvy byly vytvořeny podle historických dobových předloh.

Čtvrtého června zavítá na hrad královský průvod s názvem Karel IV. veze korunovační klenoty z Pražského hradu na hrad Karlštejn. Desátého června bude na hradě přednášet Jan Royt, odborník na středověké umění. Čtyřiadvacátého června oslaví koncertem na nádvoří hradu kulaté narozeniny Helena Vondráčková. V prodeji je posledních čtyřicet lístků ke stání. V červenci a srpnu budou pravidelné večerní prohlídky každou středu ve 20, 20.30 a 21 hodin. Lidé prohlídky vyhledávají, protože zažijí na hradě úplně jinou atmosféru než ve dne. Hradozámecká noc připadá letos na 26. srpna, Karlštejnské vinobraní na 30. září a 1. října. V říjnu bude zpřístupněna třináctá komnata, bývalý fraucimor. Sezonu uzavírá rekviem za Karla IV. 26. listopadu a vánoční program.

Dobrovolní hasiči Nesuchyně přiložili ruce k dílu a společně s místními obyvateli (především dětmi) uklidili od nepořádku krajinu v obci i jejím okolí.
Dobrovolní hasiči a místní lidé uklidili Nesuchyni