A právě ikony rakovnické fotografie a pořádající AMFORY Václava Hvězdy jsme se zeptali nejen na současný fotosalon, ale i na trochu černobílé a barevné historie.

Kdy vůbec vznikla myšlenka výstav neorganizovaných fotografů a kolik jich prezentuje své nápady a inspirace na letošní přehlídce?

„My už jsme na něco takového v AMFOŘE mysleli od roku 1987, ale skutečností se nápad stal až o dva roky později při výročí 150 let fotografie. Za tu dobu se dvanácti ročníků zúčastnilo mnoho autorů, nejvíce v roce 2001 - přes sedmdesát. Na letošním XIII. Rakovnickém fotosalonu se představuje třiatřicet fotografů, z toho je patnáct žen, celkem je tu k vidění 192 fotografií na různá témata. Vystavovat jsme začínali na rakovnické radnici, nyní už dlouhá léta máme azyl v muzeu, za což moc děkujeme."

Co vám dělá při přípravě a organizaci takové výstavy největší radost a čeho si na ní ceníte?

„Víte, to základní je to, že tu jsou vedle sebe a pohromadě fotografové od téměř začátečníků až po skoro profesionály. Fotografové všech generací, kteří svoje díla vidí, mohou o nich diskutovat, porovnávat, inspirovat se a pomáhat si radami. Dnes tu máme nejstaršího pana Jaroslava Picka i o více než sedmdesát let mladšího osmiletého Pavla Frančeho. Stejné je to letos i se sochaři. Vedle více než šedesátiletého Václava Vágnera tu vystavuje o třicet let mladší šanovský samouk Tomáš Cafourek. Je to celé o krásném setkávání."

Má taková výstava v době internetu napěchovaném fotografiemi naději na úspěch?

„Určitě, i když se někdy mluví o soumraku papírové fotografie. Z tisíce zhlédnutých fotografií na internetu máte v hlavě guláš, na výstavě tohoto typu si vyberete třeba tři čtyři fotografie, které si nějak prožijete a vrátíte se k nim."

Slova Václava Hvězdy doplnil i nejstarší autor letošního fotosalonu pan Jaroslav Picka: „ Často se dá s fotografií vyprávět a povídat si o ní. Třeba proč mají lodě, které jsem vyfotil, oči. Každá z fotografií může vnímavému člověku vyprávět svůj příběh."

Rakovnická Mansarda Muzea T. G. M. je od 8. září až do 1. října 2017 plná takových příběhů. Přijďte si je vyprávět.

Miroslav Koloc

Vít Němeček, florbalista Lokomotivy Rakovník
Němeček: U dětí výsledek vůbec neřešíme