„Pro naši obec je to významná událost, proto připravujeme důstojnou připomínku a oslavu. To je nyní pro nás opravdu stěžejní věc," řekl starosta obce Petr Jelínek. Hlavní oslavy se odehrají jako vždy, během tří dnů. Ale pokud se první víkend v červenci na Krakovec nedostanete, můžete přijít i jindy. Oslavy budou totiž pokračovat i další víkendy.

Oslavy odstartují v pátek čtvrtého července zapálením hranice a divadelním představením pod Políčkem pod hradem. Divadelní soubor Tyl Čistá tady odehraje poprvé nové představení Postel pro anděla. Na sobotu pátého se mohou těšit děti. Čeká je dětský den s Bárou Ladrovou.

Odpoledne si přijdou na své milovníci dobré muziky, především folku a country. Před restaurací poprvé na Krakovci zahraje plzeňská kapela Lignit. Večer se uskuteční taneční zábava. Součástí oslav bude jako každý rok bohoslužba přímo na hradě.

Třetí den se oslavy odehrají v režii Středočeského kraje. V tuto chvíli se program upřesňuje a chystá se překvapení.

Týden nato, jedenáctého července, se odehraje pod Políčkem velká historická bitva zaměřená na pobyt mistra Jana Husa na Krakovci.

Přípravy jsou už v této chvíli na Krakovci v plném proudu. Jako každý rok je podpoří Krajský úřad Středočeského kraje. V obci s přípravami pomáhají místní. „Zapojují se všichni lidé, kteří mají zájem, aby se oslavy povedly a aby se lidé, kteří přijdou, u nás cítili dobře. Nikdy jsem s tím neměl problém. Ať jsem se obrátil s pomocí na kohokoliv, vždy mi vyhověl, ať už to byl místní nebo chalupář," zkonstatoval starosta Petr Jelínek.