V osmdesátých letech se opravila klenba betonovou skořepinou a věž. Měl se ještě opravit krov a střecha, ale na to už nedošlo. Před několika lety byly opraveny schody z kruchty na půdu. O záchranu kostela dnes usilují členové Spolku pro Mutějovice. „Letos jsme asi po pěti letech získali první dotaci od ministerstva kultury na jeho opravu ve výši něco přes dvě stě tisíc korun. Není to mnoho, ale alespoň může začít první část první etapy opravy kostela," řekla Markéta Hartlová ze Spolku pro Mutějovice. Oprava kostela začne od základů snad už během čtrnácti dnů.

Rakovnická nokturna na nádvoří muzea zahájila skupina Yvonne Sanchez Trio.
OBRAZEM: Rakovnická nokturna zahájily latinskoamerické rytmy

Kostel sv. Prokopa postavili sami obyvatelé jako poděkování za přežití morové rány v letech 1740 až 1744 jako barokní a zřejmě bez věže. Byl vždy jen poutní, ne farní, takže se tu bohoslužby sloužily jen o poutích. Věřících se tu sešlo často tolik, že se mše sloužily před kostelem. Dnes je kostel kulturní památkou a stále ho vlastní církev.


V pátek si lidé kostel se zájmem prohlédli, ale jen ve skupinách, protože se jich pro dřevěnou výztuhu mnoho do kostela nevešlo. Po té se přesunuli do kostela svatého Václava. S jeho historií seznámil přítomné Roman Hartl ze Spolku pro Mutějovice. Vznik kostela sv. Václava souvisí s novým vyměřením obce Mutějovice ze začátku 14. století. Kostel poničila vojska i četné požáry. Ještě v polovině sedmnáctého století měl dvě části, samostatný kostel a zvonici.V osmnáctém století byl přestavěn do barokní podoby. V roce 1846 po velkém požáru dostal dnešní podobu.

Návštěvníci rakovnického archivu také nahlédli do kronik města Rakovníka.
V archivu nahlédli lidé do nejstarší rakovnické kroniky

Po krátké historické přednášce se kostelem rozezněly varhany zásluhou varhaníka Čestmíra Potočka, který se do Mutějovic dostal coby student v sedmdesátých letech s chmelovou brigádou. V té době on a několik spolužáků chodilo hrát s místním farářem do kostela na varhany. Zpěvem ho doprovodily mutějovické Berušky a Barušky.