Určitě vás zaujmou originální nalezené předměty z Rakovnicka, například kostěné šídlo s oblým hrotem, parohy nesoucí stopy řezání, obojí z Chrášťan, nebo spodní část kulovité mísy z Kolešovic.
Pěstování rostlin, chov skotu a další věci z běžného života názorně ukazují nástěnné tabule. Inspiraci k výstavě našli autoři v zahraničí.

Potvrdil to i Daniel Stolz z Ústavu archeologické památkové péče Středních Čech: „Při návštěvě jedné zahraniční výstavy jsme si řekli, že bychom takovou ve zmenšeném měřítku udělali i u nás, protože naše historie není jen středověk, ale český pravěk je velice zajímavý. Výstava se nedá udělat jen z pár střepů, ale lze představit řemesla, práci, pěstované plodiny."

Výstava vznikala už v průběhu loňského léta. U jejího zrodu byli archeoložka Kateřina Blažková z rakovnického muzea, Dana a Daniel Stolzovi z Ústavu archeologické památkové péče Středních Čech a Petr Hradec, který se zahájení výstavy už nedožil. Proto je věnována jeho památce.

„Petr Hradec je jedním z badatelů, kamarádů a spolupracovníků, díky kterým mladší doba kamenná je objevována. On i ostatní badatelé jsou věrni tradiční metodě povrchového sběru a stále ještě objevují četné lokality z mladší doby kamenné, i když jsme si mysleli, že už je všechny známe. Musíme je tedy stále zachraňovat a dokumentovat, protože jsou ničeny stálým naoráváním," uvedla Kateřina Blažková.
Výstava má i audio průvodce. Dětské texty namluvili Simona Tvrzová a Jan Olšiak. IT instalaci pomohl vybudovat Štěpán Stolz.

Její zahájení hudbou na bubny dokreslila skupina Mana. Návštěvníci dokonce ochutnali i dobové jídlo, špecle s mákem nebo se špekem. Recept na ně se našel na tabulce staré sedm tisíc let.

Výstava vznikla při spolupráci Muzea T.G.M. v Rakovníku, Oblastního muzea v Lounech a Ústavu archeologické památkové péče Středních Čech. Potrvá do 12. června. Dále poputuje po dalších muzeích. Tvůrci doufají, že alespoň dva roky.