Několikrát během diskuze především od koaličních zastupitelů zazněla slova o nevhodnosti toto projednávat na lokální úrovni, vše by prý měl řešit parlament.

Omyl. Svobodu, kterou získal český národ zpět v roce 1989 po čtyřicetiletém utlačování a vymanil se tak z vlivu Sovětského svazu, je potřeba bedlivě střežit a hlídat. Je zapotřebí jakékoliv pokusy o ospravedlňování tragických událostí ihned odsuzovat, a to s větším důrazem a ostřejší tóninou rétoriky a náležitými a odpovídajícími tresty.

Ano, žijeme ve složité době, kdy Evropa čelí imigrační krizi, kdy umírají nevinní lidé v zemích třetího světa, ale také na Ukrajině. Při tom všem ale nesmíme zapomenout, do jaké zkázy se lidstvo dostalo během světových válek, během éry Sovětského svazu. Člověk je tvor poněkud zapomnětlivý a rád vzpomíná jen na to dobré, což není za každých okolností úplně dobré. Je proto nutné si ohavnosti minulého totalitního režimu neustále připomínat a vyzdvihovat ty, kteří se dokázali nespravedlivému a zločineckému systému vzepřít. Za současnou svobodu je potřeba bojovat a hlídat si ji. I malé a zdánlivě nenápadné drobnosti mohou vést ke ztrátě toho, co se podařilo občanům Československa vrátit zpět demokracii a s ní spojenou svobodu.

Já si toho vážím, a co vy?