Každopádně se opět potvrdilo to, že se v českých zemích může stát opravdu cokoliv a nebezpečí na nás číhá na každém kroku. Najednou se totiž ukazuje, že preventivní kontroly, které měly být už dříve na černý trh s alkoholem, zřejmě nebyly dostatečné, že někdo situaci podcenil. Ale kdo? Kdo z úředníků či z ministerstva má na starosti, že bude potírán černý trh s alkoholem či jiným zbožím?

Kdo, kdo, kdo?

Ptám se nejen já, ale i řada dalších lidí včetně těch poctivých hostinských sledujících kauzu okolo jedovatého alkoholu. Viníci byli chyceni, hurá, oslavujme –  ale bez alkoholu.  Nikde se však už nedozvíme, jaký trest potká toho, jenž má boj s černým trhem na starosti. Všude jen samé domněnky, ale žádná konkrétní jména. Přeci někdo nese zodpovědnost za to, že kontroly nebyly tak důsledné. Nebo nikdo takový není? Ale je.
Chtělo by to jen trochu větší aktivity a hlavně zodpovědnosti z politické scény. Až se příště znovu budou odebírat peníze bezpečnostním složkám, až se znovu budou snižovat stavy policistů, hasičů, vojáků  i celníků, vzpomeňte si, páni politici, jaké hrozí nebezpečí. A že hrozí odkudkoliv, jste se už snad přesvědčili… .

Kdybyste byli možná trochu prozíraví a důslední, možná by k takové tragédii okolo alkoholu nikdy nedošlo. Možná. Ale prevence a kontroly mají svůj smysl. Navíc v době, kdy si každý chce přijít na pořádný balík peněz co nejrychlejší cestou. Nebo myslíte, že ne? Já se domnívám, že ano.