O den později však zvítězili v Brandýsu 86:70 a pojistili si alespoň druhé místo, které je oproti loňské sezoně úspěchem. Ba co víc. Rakovničtí za určitých okolností dokonce mohou postoupit po mnoha letech do KP I. třídy. Basketbalista Martin Borský je tedy se sezonou velmi spokojen.

Také čtěte: Vězni z Oráčova se práci rozhodně nebrání, zájem má více než polovina

Souboj o první místo vám nevyšel. Byla nějaké šance na výhru?
Vzhledem k tomu, že jsme tam odjeli v oslabené sestavě a naopak Boleslav mocně posílila, moc šancí na vítězství nebylo. V první třetině jsme sice prohrávali pouze o jeden koš, ale postupně nám docházely síly, oni nám utekli a výhru si pohlídali.

V následujícím dni jste pak museli v Brandýsu vyhrát, abyste udrželi alespoň druhé místo. Jak těžký zápas to byl?
Brandýs je takový nevyzpytatelný soupeř, nikdy nevíte, jak bude hrát. Letos byl například jediným týmem, který Boleslav porazil. Začátek byl vyrovnaný a byla to taková přestřelka, padalo to tam nám i jim. Pak jsme si řekli, co máme dělat, začalo to fungovat a bez problémů jsme je porazili o 16 bodů.

Nemrzí vás trochu, že vám to v Boleslavi nevyšlo, k titulu bylo letos po několika letech velmi blízko?
My jsme to trochu čekali, protože v Boleslavi je to vždycky těžké, spíš nás může mrzet ten domácí zápas, kde jsme s nimi prohráli zbytečně. U nich už jsme byli s prohrou víceméně smířeni a spíš jsme se soustředili na druhé místo, které jsem nakonec udrželi, takže jsme určitě spokojeni. Je to po několika letech lepší výsledek a za celou sezonu jsme prohráli akorát s Mladou Boleslaví a v Poděbradech jsme padli o jeden koš, když jsme se již chystali na prodloužení a oni nám ho dali v poslední sekundě a ještě hodně náhodný. Takže s sezona byla pro nás velmi úspěšná.

Je nějaká šance postoupit do vyšší soutěže?
My teď čekáme na dohrání vyšších soutěží, jelikož máme zprávy, že Boleslav nebude moci postoupit, protože jejich béčko v KP jedničce asi také nepostoupí, možná ani nebude chtít. Většinou se pak postup nabízí druhému celku, takže čekáme, jak se vyjádří svaz a co se bude dít dál.

Vyhrála Boleslav soutěž zaslouženě?
Určitě, byla nejlepší. U nich jsou všichni hráči vyrovnaní. Třeba Poděbrady jsou také těžký soupeř, mají kvalitní hráče, ale když jim třeba dva klíčoví hráči chybí, jsou průměrní. Letos byl souboj o čelo mezi námi třemi, zbytek soutěže už zaostával a Boleslav si to vítězství opravdu zasloužila, neboť si udržel formu po celou sezonu.

"Sadská je nepříjemná, hraje dost agresivně, hodně fauluje a od ní to vždycky bolí."

Oproti loňské sezoně jste zaznamenali posun o tři místa vzhůru, takže vaše výkonnost se výrazně zlepšila?
Určitě je mnohem lepší, než vloni. V soutěži jsme vstřelili nejvíc košů a nejméně jich inkasovali. Jde to nahoru. My celou hru stavíme hlavně od obrany a spoléháme na to, že když nám bude šlapat obrana, můžeme porazit kohokoliv.

Před sezonou jste tipoval na jednoho z hlavních favoritů na postup Brandýs. Ten však skončil až čtvrtý, s odstupem tří bodů na třetí Poděbrady…
Jak jsem řekl, u něj člověk nikdy neví. Po zápase s ním jsme to i hodnotili s kluky a nechápali jsme, že je až čtvrtý. Hrají opravdu hezký basket, mají hráče z vyšších soutěží, ale jsou hodně nevyrovnaní. Jednu sezonu hrají nahoře, v druhé jsou v průměru. Nevím čím to je.

Během sezony se vám střelecky velmi dařilo proti Sadské. Je to váš oblíbený soupeř?
No, je to spíš tím, že je to s ní vždy velmi vyhecované. Sadská je nepříjemná, hraje dost agresivně, hodně fauluje a od ní to vždycky bolí. Celkově v soutěži nejsou moc oblíbení, takže to má takový efekt, že se na něj chce každý vyhecovat a dát jim co nejvíce košů.

Je někdo z vašeho kádru, koho byste chtěl pochválit a kdo vás překvapil?
Poslední dvě sezony stavíme hru na Petru Čechovi, mladém klukovi, který se stále více vyhrává a konečně po delší době máme dlouhého šikovného pivota. Jemu přizpůsobujeme i naší taktiku, ale jinak mají všichni nějaký podíl na úspěšné sezoně. Kádr je nyní tak vyrovnaný, že jsou prakticky všichni zastupitelní, což nám ukázaly i poslední dva zápasy, kdy nám chyběli tři hráči ze základu, takže jsme vzali i hráče, kteří hráli pouze dvakrát v sezoně, ale předvedli výborný výkon. Právě z vyrovnanosti těžíme v poslední době nejvíc.

Říkáte, že vám v posledních zápasech chybělo několik hráčů. S pracovní vytížeností je to tedy letos podobné jako vloni?
Je to úplně stejné. V posledních zápasech s námi hrál i náš dlouholetý hráč Lukáš Daněk, který si vzal kvůli tomu dovolenou, neboť jsme věděli, že nám budou chybět tři hráči, takže jsme potřebovali pomoci, jinak je ale celou sezonu pořád v práci. Ondra Ptáček zase může hrát jenom soboty.

Nepřehlédněte: Rakovničtí hokejisté postoupili do play off!

Krajský přebor I. třídy už se nehrál v Rakovníku řadu let a ze současného kádru ho pamatujete pouze vy. Pokud by se na vás usmálo štěstí a postoupili byste, uvažovali byste i nad posílením?
Kdyby nám přišla nabídka a my bychom se shodli, že do toho půjdeme, určitě bychom žádné posílení neplánovali. My to v Rakovníku stavíme hlavně na svých hráčích a nebereme hostování z jiných týmů. Chceme to držet ve své režii a vyhovuje nám to. Pouze nám dvě sezony občas vypomůže Francouz Azis Aovi, který v Rakovníku jednou za čas pracuje a teď v sobotu hrál. Je to sice výborný hráč, ale trochu nám to rozhodí režim, takže se posilování bráníme a myslím, že by bylo kontraproduktivní. Já bych byl raději, kdyby si vyhráli mladí hráči, jako je třeba již zmíněný Petr Čech, než aby na úkor posil seděli na lavičce.