Po 15 odehraných zápasech máte 23 bodů. Panuje spokojenost?
Jsme spokojeni, i když by to mohlo být i lepší. Během sezony jsem sice říkal, že se chceme hlavně zachránit. Po podzimní části se již díváme i nad sebe a když už se nám tak povedla, chtěli bychom v dobrých výkonech a výsledcích pokračovat i v novém roce a pokusíme se zabojovat o play off. Je mi však jasné, že to bude ještě hodně náročné.

Váš současný bodový zisk je po loňské nepovedené sezoně předpokládám nad očekávání…
Přesně tak. Po loňské sezoně, kdy jsme to zachraňovali na poslední chvíli, jsme tušili, že letos to bude ještě náročnější, neboť je méně účastníků (18) a naším hlavním cílem byla v první řadě záchrana. To, co se stalo, kolik bodů jsme získali, je pro nás nad očekávání a nadplán a nazval bych to i překvapením. Na druhou stranu se nesmíme nechat uspokojit. Na jaře nás čeká ještě poměrně dost zápasů většinou s týmy, které jsou v tabulce okolo nás a my je budeme chtít zvládnout. Pár zápasů odehrajeme i s týmy, které jsou dole a ty zvládnout musíme, neboť soutěž je velmi vyrovnaná a to, že jsme devátí ještě neznamená, že jsme v klidu zachráněni. Několik proher v řadě může znamenat strmý pád.

Vám se před sezonou povedl domácí turnaj O pohár města Nového Strašecí, na kterém jste skončili čtvrtí a hráli vyrovnaně s extraligovými týmy. Nebyl již zde nějaký náznak zlepšení oproti loňské sezoně?
Rozhodně jsme z toho nedělali závěry. To, že jsme některé extraligové mančafty přehráli, nebo s nimi hráli vyrovnanou partii, bylo určitě překvapující. Na druhou stranu to pramenilo i z toho, že týmy nebyly v plných sestavách a do turnaje se šlo hned z letní přípravy. My to máme tak, že pokud tento turnaj pořádáme, chceme se na něm ukázat a myslím si, že máme větší touhou po vítězství než ostatní týmy a proto jsme naše výsledky nepřeceňovali.

Do utkání s Nižborem, které jste vyhráli 5:0, se vám velice dařilo. Ve zbývajících 6 podzimních duelech jste však vyhráli pouze dva, a to s posledním Chlumcem a 16. Třemošnou. Kde vidíte příčiny?
Bylo to hlavně tím, že zbylé zápasy jsme hráli s kvalitními týmy a ač jsme v těchto zápasech prohráli, nebyli jsme o moc horším týmem. Prohráli jsme v dvakrát 5:2 v Jihlavě a v Teplicích a netvrdím, že nebyli soupeři opticky lepší, ale přesto byly tyto zápasy otevřené a žádný z týmů, který nás porazil, nás výrazně nepřehrál. My vycházíme ze zabezpečené obrany a využíváme rychlosti našich hráčů na rychlé brejky a takto jsme hráli všechny zápasy, i ty vítězné. To, že jsme v posledních šesti zápasech čtyřikrát prohrálli neznamená, že bychom hráli nějak extra špatně, nebo se uspokojili.

Největší příděly v sezoně (2:7) jste schytali doma s Poličkou a s Mladou Boleslaví. Polička je na špici, Boleslav však až za vámi…
Na to je jednoduchá odpověď. Za Boleslav proti nám nastoupili čtyři hráči z extraligy a i když bylo boleslavských hráčů pouze devět, tak tito čtyři rozhodli zápas.

Byl to váš nejhorší zápas?
Asi ano. Nám v tom zápase nešlo vůbec nic a dostali jsme dva rychlé góly, nechodily nám nohy, nemyslelo nám to a zápas nám vůbec nevyšel.

Který zápas byl naopak váš nepovedenější?
Nejlepší utkání bylo pro nás jednoznačně s Kelty, které jsme vyhráli rozdílem třídy. Na druhou stranu si nemyslím, že by výsledek odpovídal dění na hřišti. Jak jsem již řekl, soutěž je velmi vyrovnaná, mančafty se znají a nám tam napadaly rychlé branky, podržel nás gólman a soupeře to zlomilo.

V sezoně vás zatím dvakrát porazily pouze Teplice. Je to váš nejméně oblíbený soupeř?
Asi ano. Oni hrají velmi důrazně, což nám nesedí. My se soustředíme hlavně na brejky, které nám však Tepličtí nedovolují. Naše rozběhy a náběhy zastavují už u jejich zárodků, neboť mají výborně propracovanou obrannou hru. Dalším faktorem je jejich klíčový hráč David Bím, kapitán týmu, který si s námi v každém zápase dělal, co chtěl. Vůbec jsme na něj nedokázali najít recept. Je hrozně silný na balonku, má výbornou přihrávku i myšlení a je tím rozdílovým hráčem, který dokáže udělat zápas.

Kdo z vašeho kádru vás nejpříjemněji překvapil?
Nechci říci úplně překvapil, ale my jsme na bodové přínosy od hráčů čekali poměrně dlouho, už asi dva nebo tři roky. Letos pravidelně bodují Pavel Čadek s Michalem Kmetěm a právě jejich bodový přínos nám na podzim hodně pomohl. V hráčích ve Strašecí sice potenciál je, ale měli v sobě nějak zakořeněno, že oni nemusí rozhodovat zápasy, což se naštěstí podařilo odstranit. To ale není jen u těchto dvou, ale i u ostatních. Konečně si uvědomují, za jaký tým hrají, co se od nich očekává a že to za ně nikdo jiný neudělá.

Vás letos posílili pouze Jakub Sýkora a Vojtěch Pechanec, kteří však zasáhli pouze do několika zápasů. Nesháníte další posily?
Jakub Sýkora u nás navíc působení přerušil, protože to nestíhá kvůli práci. S nikým však nejednáme a žádnou posilu neočekáváme. Odehrajeme to s tím, co máme a už jsme si i řekli, že když se nám podzim povedl odehrát takto solidně, není potřeba do kádru nějak zasahovat. Přestože nemáme zrovna široký kádr, dá se tato soutěž i ve dvanácti lidech odehrát. Pokud se nám tedy budou vyhýbat zranění a disciplinární tresty, o posilách jednat nebudeme.

Koho favorizujete jako celkového vítěze první ligy?
Ač to možná bude znít překvapivě, tak pro mě je favorit Jindřichův Hradec. Mají poměrně široký kádr, hrají pořád se stejnými lidmi, takže jsou výborně sehraní. Záležet však bude i na tom, jak kdo před play off posílí, ať už hráči z extraligy nebo hokejisty. To mě třeba osobně mrzí, že některé týmy jsou na začátku základní části úplně jiné, než na jejím konci.

Po podzimu ztrácíte na místo zaručující play off pouze bod. Myslíte, že je nejlepší osmička ve vašich silách?
Po půlce sezony jsem přesvědčen o tom, že ano a bylo by pro mě zklamáním, kdyby se nám to nepovedlo.

Kdy vám začíná zimní příprava?
Začínáme 5. ledna. Trénovat budeme třikrát týdně, dvakrát v hale a jednou venku. Nějaké přípravné utkání plánujeme, zatím však nemáme nic stoprocentně dohodnutého. Jeden zápas by měl být s týmem první národní ligy, druhý s týmem, který hraje kladenskou oblast.