A pozadu nebude ani Středočeský kraj, v němž se poběží hned na jedenácti různých místech. Registrace do běhů jsou stále otevřené na www.olympijskybeh.cz.

Olympijská myšlenka prostřednictvím běhu ožívá přes třicet let a může u toho být každý. Stačí běžecké boty a chuť vyrazit na připravené trasy. V Středočeském kraji se uskuteční 11 běhů v bronzové kategorii. Mladá Boleslav, Příbram, Říčany, Mníšek pod Brdy, Rakovník, Brázdim, Tetín, Slaný, Nové Strašecí, Bakov nad Jizerou a Průhonický park budou hostit závody.

Basketbalistka Petra Kulichová (v bílém).
Moje role? Maminka. Holkám chci pomáhat, říká účastnice tří olympiád

Ač se bude běhat na více než osmdesáti místech v celém Česku, budou mít závody jedno společně – a to start, který vysílá živě z pražské Stromovky Český rozhlas Radiožurnál. „Nejdříve závod odstartuju a pak se taky vydám na trať," řekl ambasador T-Mobile Olympijského běhu Vavřinec Hradilek. Jeho výkon to neovlivní, neboť čas se mu spustí až po proběhnutí startem. „Navíc se aspoň nebudu vepředu motat rychlejším běžcům. O víkendu mě potom čeká Světový pohár v Augsburgu, tak se musím trochu šetřit. Ale v tomhle závodě rozhodně nejde o čas, důležitá je účast," řekl kajakář.

„Doufám, že se ke mně přidá co nejvíc lidí a opravdu rozběháme celou republiku na oslavu Olympijského dne," dodal. A Hradilek rozhodně nebude jediným olympionikem, který se objeví na některém ze závodů. Chybět nebudou ani zlatý hrdina z brazilské olympiády judista Lukáš Krpálek, šermíř Jiří Beran, který získal za opravu verdiktu rozhodčích na olympijských hrách v Rio de Janeiru hlavní cenu Českého klubu fair play, bývalý skokan na lyžích Jan Mazoch či někdejší desetibojař Roman Šebrle, olympijský vítěz z Atén a stříbrný medailista z olympiády v Sydney.

Pokud se někdo chce přidat k olympionikům a přitom nemá možnost startovat na oficiálních závodech, může využít individuální výzvu v aplikaci Endomondo. „Na dálku se tak k Olympijskému běhu mohou připojit lidé, kteří budou 21. června v zahraničí nebo ve svém okolí nemají žádný oficiální závod. Moderní technologie umožňují, že se k olympijské myšlence může připojit opravdu každý," řekl generální ředitel T-Mobilu Milan Vašina.

Ilustrační foto
Počet obyvatel Česka se v prvním čtvrtletí mírně zvýšil

Tradice běžecké oslavy Olympijského dne začala v Česku před třiceti lety a od roku 2015 se díky propojení se společností T-Mobile výrazně rozšířila. Loni se T-Mobile Olympijského běhu zúčastnilo 50 000 lidí a jako nejlepší běžeckou akci ho ocenil Český atletický svaz. Letos bude účastníků ještě víc. „Mám radost, že zájem o T-Mobile Olympijský běh každoročně stoupá. Já se chystám letos běžet v Ostravě. Vždyť není lepší způsob než oslavit olympijský den sportem. Připojte se," vyzývá Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.