Domácí barvy hájil opravdu domácí Cafex tým. „Mistrovství světa je otevřené, takže se může přihlásit opravdu každý. Ale je dobré, aby hru alespoň trochu ovládal, aby si zahrál. Jsou tu týmy sestavené z dětí rodičů, babiček, dědečků,“ řekl Leoš Školoud, prezident Českého svazu mölkky.

Z českých týmů si tu zahráli například hráči při Domu dětí a mládeže z Týniště nad Orlicí. „Mölkky nehrajeme pravidelně, nemáme žádný kroužek. Loni jsme dostali první mölkky, hráli jsme je na volejbalovém táboře pro rodiče s dětmi. Uspořádali jsme turnaj pro veřejnost. Občas si zahrajeme, například při veřejných akcích pro rodiče a děti, aby si hru mohli vyzkoušet a aby vešla do podvědomí lidí,“ vysvětlovala Eva Jenčíková, pedagogická pracovnice DDM Týniště nad Orlicí. Pak nadšenci z domu dětí a mládeže uspořádali turnaj pod záštitou Albi, výhradním distributorem hry pro ČR a dostali se až na mistrovství světa do Rakovníka.

Ilustrační foto.
Cyklista po nárazu do lampy zemřel

Turnaj v Rakovníku pořádal Český svaz mölkky a Albi. Ještě před několika lety se mistrovství světa ve hře mölkky odehrávalo jen ve Finsku. Loni bylo ve Francii, letos poprvé v České republice. Proč právě v Rakovníku, vysvětlil Leoš Školoud: „Známe se s Milošem Cafourkem dlouhá léta. V lednu tu pořádáme závěrečné vyhodnocení uplynulého a zahájení dalšího roku s halovým turnajem. Miloš Cafourek nám vyšel vstříc a umožnil nám pořádat mistrovství.“

Princip hry

Při mölkky hrají proti sobě nejméně dva hráči nebo družstva. Při hře se nejprve jeden hráč z určité vzdálenosti snaží rozrazit krátkým dřevěným kolíkem dvanáct dřevěných očíslovaných kuželek v základním postavení. Ty se dál rozestaví, na místa, kde spadly. Cílem hráčů je uhrát přesně padesát bodů, tto znamená, že soupeři se snaží srazit kuželky s potřebným počtem bodů.

Mistrovství v ručním česání chmele u Kutílků
Na ruční česání přijela posila z Moravy