„Náčelníku bratru Luboši Vyhnánkovi se například podařilo otevřít tři cvičení jen pro muže, která jsou téměř naplněna,“ uvedl Josef Helebrant. Sokol Rakovník je tak jedinou tělocvičnou jednotou v Župě Budečské, která má oddíl mužů.

Cvičení zajišťuje dvacet čtyři cvičitelů. Šest z nich má trvalou platnost cvičitelů třetí třídy. Tři cvičitelé mají třetí a dvě druhou třídu zdravotní tělesné výchovy. Dále se vzdělávají. Právě cvičení v oddílech podle rozvrhu bylo hlavní náplní Sokola Rakovník v loňském roce. „Oddílů bylo více jak třicet. Pravidelně je navštěvovalo osmnáct cvičenců na každou hodinu. Celkem se odcvičilo 1400 hodin za celý rok,“ vypočítával bratr Luboš Vyhnánek. Z oddílů to jsou například rodiče s dětmi, nejmladší žactvo, předškoláci, Sokolíček, mažoretky, oddíl pro ženy, kondiční a kruhový trénink pro muže, dále věrná garda, kondiční cvičení pro ženy, fitjazz, jóga, orientální a společenský tanec i oddíl stolního tenisu.

Zavidovští fotbalisté zdolali Vraný 4:3.
Zavidovská tvrz odolala i Vranému

Bohužel, vztahy s minulým vedením provozovatele sokolovny Tělovýchovnou jednotou Lokomotiva Rakovník nebyly ideální. Vše vyvrcholilo při potřebě cvičebních hodin cvičebního roku 2016 až 2017. „Vyjádření TJ Lokomotiva jsme obdrželi až těsně před zahájením cvičebního roku. Proto jsme museli najít pro cvičení náhradní prostory. Část mažoretek cvičí ve sportovní hale. Ženy se scházely v bývalé mateřské školce TOSu a později v kanceláři sokolovny. Od srpna 2016 se situace zklidnila. Věřím, že se s novým vedením budeme spolupracovat vždy na základě domluvy,“ doufal Josef Helebrant.
Vedle pravidelných cvičení rakovničtí sokolové veřejně vystupují, organizují několik turistických pochodů, pořádají sokolskou akademii, ples, šibřinky, víkendová cvičení a účastní se župních akcí.

Hlavním úkolem pro Rakovnické je účast na 16. všesokolském sletu v roce 2018. Budou nacvičovat čtyři až pět skladeb. Nejvíce cvičenek vystoupí ve skladbě Ženobraní a to více jak devadesát žen z Rakovníka i okolí. Po dlouhé době se chystá nácvik skladby mužů a dorostenců s názvem Borci. „Podle ohlasu naše tělocvičná jednota bude na sletu jedna z nejpočetnějších v rámci celé středočeské obce sokolské,“ uvedl Josef Helebrant. Dále se v Rakovníku bude cvičit skladba rodičů s dětmi Méďové, předškolním dětem je určena skladba Noty. Senioři vystoupí ve skladbě Princezna republika.

Asi většiny obyvatel Křivoklátska, ale i projíždějících návštěvníků, se v jisté míře dotkla probíhající rozsáhlá oprava mostu přes řeku Berounku v Roztokách. Rekonstrukce začala už na konci listopadu a střídavě zde dochází k omezení dopravy na jeho obou s
Oprava mostu přes řeku Berounku finišuje