Setí jarního ječmene plánují zemědělci až po Velikonocích, kdy snad půda vyschne.

Situaci potvrdil Jaroslav Mikoláš, předseda Okresní agrární komory v Rakovníku: „Sice příliš neprší, ale jarní ječmen a například mák potřebují vyzrálou půdu. Je třeba, aby vysvitlo sluníčko a půda oschla." Stejně zemědělci čekají, až budou moci ošetřit porosty řepky proti krytonosci, protože postřik potřebuje také vyšší teploty.

„Počítáme, že to bude koncem příštího týdne," poznamenal Mikoláš. Teplá zima byla příznivá pro přezimování ozimů. Zdravotní stav řepek je dobrý. Mají perfektně vyvinutý kořenový systém stejně jako obiloviny, což dává předpoklady pro dobrý vývoj a růst rostlin. „Letošní zima nebyla pro naši oblast typická. Byla stejně jako tři předchozí mírná, což ve výsledku přineslo v minulých letech velmi dobré výnosy. Rostliny dobře přezimovaly, vytvořily velmi dobrý kořenový systém a pak dobře zvládly následující vedra a sucho. I letos jsou ozimy pěkné. Teď už záleží na průběhu vegetačního roku a na množství srážek," mínil Jaroslav Mikoláš.
Podle něj zatím porosty nedostatkem vody netrpí. Problémem ale zůstává chybějící spodní voda z minulých zim beze sněhu. V teplé zimě rostly také plevele, proto bylo například nutné, před přípravou půdy pod mák, ošetřit ji proti plevelům.

Přihnojené ozimy a jarní pšenici téměř v zemi mají i v Zemědělské společnosti Chrášťany. „Podařilo se nám jarní pšenici téměř zasít až na jeden blok, který leží více na severu, a proto půda nešla připravit. Zčásti jsme zaseli také jarní ječmen. S tím ale dál počkáme až po neděli, protože půda není ještě dostatečně vyschlá. Počítám, že bychom mohli v příštím týdnu dosít jak jarní pšenici, tak i ječmen. Před sebou máme ještě setí hrachu, pelušky a máku," řekl Miloslav Klas.

Na mák je času dost do dvaadvacátého dubna. Hrách a peluška nesnášejí jakékoliv „zamazání" neboli setí do vlhké půdy, proto v Chrášťanech počkají, až půda dokonale vyschne.

Práce ve chmelu se naplno teprve rozjedou. Na řadu přijde aplikace všech živin v několika cyklech hnojení a v dubnu řez chmele.