K rozhodnutí založit si kozí farmu přispěl dlouhodobý pobyt ve Středomoří, kde majitelům farmy zachutnaly kozí sýry i maso. „Obou produktů byl tehdy u nás nedostatek, proto jsme spojili příjemné s užitečným, využili ideální podmínky a založili kozí farmu," řekla Pavlína Jirsová.

Dobré ustájení
Kozy tady mají podmínky opravdu ideální. Žijí v prostorné a světlé stáji s volným ustájením. Každá z nich má přesně vymezené místo u žlabu. Ze stáje mohou kdykoliv vycházet do pevného výběhu a z něj ještě na pastvinu. Tu ale mají jen kvůli pohybu. Roste na ní převážně jetel a ten jim příliš nechutná. Na hlavní pastvu denně chodí na louku, kde si vyberou, co jim chutná.

„Dobré ustájení i péče je v chovu to nejdůležitější. Kozy potřebují pohodu, každý stres se okamžitě odrazí na užitkovosti," prozradila Pavlína Jirsová. Na otázku, jestli jsou kozy mlsné, pohotově odpověděla: „Ano, mlsné jsou. Ale vlastně ony mají trochu jiné chutě než ostatní zvířata. Mají rády například hořké rostliny, takže si vybírají a běžné tolik nežerou." Ve Skryjích se živí tím, co tam narostlo. V sezoně se pasou na okolních loukách. Odtud mají i seno. Jádro si pěstují chovatelé sami. Pokud dojde, nakupují ho od místních pěstitelů.

Celá rodina
S prací na farmě pomáhá celá rodina. Každý tu má své místo a úkol. V malém hospodářství to podle slov paní Pavlíny ani jinak nejde.

Holky, jak jim říká, se začínají dojit před osmou hodinou ráno. K tomu slouží dojírna pro osm koz. V současné době jí pokaždé projde více jak šedesát koz. Mezi tím se kozy nakrmí, ve stáji se uklidí. Pak se zpracovává mléko. Začíná se pasterací. Poměrně dlouho trvá, než se mléko zchladí, zasýří a připraví se výroba čerstvých sýrů.

Kozy se poté vyženou na pastvu. S celým stádem si hravě poradí pastevecký pes. Kolem sedmé večer následuje druhé dojení. Po něm se vyrábějí sýry z ráno připraveného mléka. „Většinou si to načasuji na večer a noc, kdy už děti spí. Přes den sýry prodáváme zákazníkům," popisovala Pavlína Jirsová.

Kozí dobroty
Sýry, které jsou stoprocentně z našeho regionu, jsou k dostání v obchůdku, ze kterého na vás dýchne středomoří. V létě otvírá každý den od deseti do devatenácti hodin, pokud nejsou kozí pochoutky vyprodány. Najdete tu čerstvý kozí měkký nezrající sýr přírodní nebo bylinko-česnekový. Dále kozí kefír zakysaný klasickou kulturou, tibetskou houbou, takže je jemně perlivý. Pak také kozí mléko. Novinkou je jogurt. Ze zrajících sýrů sýr typu feta, vyráběný na jaře, kdy je nejvíce mléka a méně zákazníků.