Naplno se žně rozjely právě až v pátek a během celého víkendu.

Na Rakovnicku byla k pátku sklizena téměř celá výměra řepky. Sklizeň obilovin se přehoupla do druhé třetiny. Přeháňky a bouřky by zatím kvalitu zrna neměly ovlivnit.

Časté místní přeháňky a bouřky dovolily vjet do polí v minulém pracovním týdnu až v pátek také v Agrodružstvu Malinová. Přesto tady mají zcela pod střechou ozimé ječmeny z celkových šedesáti hektarů.
Zcela sklizená je výměra řepky, a to sto čtyřicet hektarů. Dále celá výměra, čtyřicet hektarů jarního ječmene. Schází sklidit ještě osm hektarů tritikále (kříženec žita a pšenice) z dvaceti osmi.

„Předminulou neděli ještě před bouřkami jsme začali sekat pšenice. Stihli jsme pět, šest fůr. Pak nás vyhnal déšť. Ze sto padesáti bylo v pátek sklizeno dvacet hektarů," uváděl předseda Družstva Agro Malinová Jiří Růžička s tím, že v minulém týdnu se kvůli přeháňkám dostaly kombajny do pole až v pátek.

Ještě ve čtvrtek dosahovala pšenice vlhkosti kolem šestnácti procent. v pátek odpoledne patnáct a půl, to už je dobré. Celý víkend ale byly kombajny na poli pozdě do noci, takže se v Malinové chýlí žně ke konci. Zbývá posekat 28 hektarů pšenice, 8 hektarů tritikále, 60 hektarů hořčice a 16 hektarů lupiny.

„S výnosy jsme nad míru spokojeni. Na to, jaká byla sucha, vychází slušné. Řepky daly 4,75 t , jarní ječmen vyšel ve sladu a dal 6,4 t. Tritikále zatím 7,9 t. Ozimý ječmen pěstujeme dvouřadý pro sladovny a pro osivářskou firmu. Měli jsme i novinku. Vycházel od 6,5 do 7 t. Průměr ze všech ozimých ječmenů dělá téměř 5,4 t z hektaru," vypočítával Růžička.
Slušné výnosy přes nedostatek jarních srážek, v dubnu spadlo pouhých 11 milimetrů srážek, v květnu a červnu dohromady zhruba 54 milimetrů, v Malinové přičítají silnému kořenovému systému a větší ochraně rostlin fungicidy. Rostliny proto měly do poslední chvíle listy, a byly zdravé.

Kvalita komodit je také dobrá. Řepka má 43 procent olejnatosti. Norma udává 42 procent. Veškerý ječmen vyšel ve sladovnické kvalitě s obsahem dusíku 10,5 až 10,8 procent. Pšenice jsou zatím v potravinářské kvalitě s vysokým obsahem dusíku, takže případné srážky by neměly kvalitu ovlivnit.

„Nejhorší jsou vytrvalé deště, kdy například za den naprší sedm milimetrů. Ale když těch sedm milimetrů spadne během jedné bouřky, voda rostlinou proteče a nic se nestane," mínil Jiří Růžička.

Hned za kombajny vyjíždějí do polí pluhy a sečky.Tady stihli zasít ozimou řepku zhruba na 72 hektarech ze 140. Plochy jsou rovněž ošetřené proti plevelům a slimákům, kterých je letos hodně.

Pokračovat v setí plánovali v pondělí. Plány ale překazil déšť. Zatím ale ve skluzu nejsou.
Déšť pouze o několik dní zbrzdil sběr slámy pro živočišnou výrobu. Spotřebují úplně všechnu kromě řepkové. Například na podestýlání počítají sedm kilo na kus a den, to je 8 640 metrických centů za rok.
Ječná sláma se krmí. Rozřeže se na poli sběracím vozem a odváží do seníku. Krmí se rovněž vojtěškové seno.
„První a druhou seč vojtěšky jsme senážovali, ze třetí usušili seno. Počítáme, že čtvrtá seč také půjde do senáže spolu s novými podsevy vojtěšky a jetele," uváděl Jiří Růžička.