Požár vypukl v pondělí odpoledne v 16.30 hodin. Kvůli jeho rozsahu zasaženého území vyhlásili hasiči nejvyšší stupeň poplachu. Požářiště bylo rozděleno na čtyři úseky. Na místo bylo vysláno vozidlo s velkokapacitním čerpadlem a třemi kilometry hadic. I přes veškerou snahu se jim oheň ovšem nepodařilo v úterý dopoledne dostat pod kontrolu. Požár se totiž viditelně nešíří, ovšem hasiči mají obavy z jeho šíření kořenovým systémem. Na některých místech se tak objevovala nová ohniska, která je nutné hasit, celou zem důkladně prolít vodou a hlavně celou oblast hlídat před vznikem dalšího požáru.

Mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda sdělil, že v úterních ranních hodinách se hasiči prostřídali. Ten zároveň potvrdil informace Rakovnického deníku o vzniku požáru. „Jednalo se zřejmě mechanickou závadu na kombajnu, který sklízel úrodu poblíž lesa. Zřejmě se dostal cizí předmět do žací lišty kombajnu, následně pak vznikla jiskra od které následně začalo hořet pole a poté také lesní porost," potvrdil původní informace Rakovnického deníku mluvčí Petr Svoboda.

Podle informací Rakovnického deníku budou hasiči na místě požáru minimálně do středečního rána. Zásah hasičů komplikuje velmi teplé a suché počasí, které má trvat i nadále, ale také vítr. Ten způsobuje znovu rozhoření lokálních menších ohnisek.

Podle meteorologů by se sice měly lokálně objevit přeháňky, ty ale nebudou nikterak zásadní. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před vznikem požárů kvůli trvajícímu suchu, a to až do odvolání.

Na základě doporučení Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyhlásil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera koncem července období déle trvajícího sucha. To znamená, že se nesmí rozdělávat v přírodě ohně, spalovat hořlavé látky na volných prostranstvích, ale také se například nesmí vjíždět bezdůvodně na polní cesty s automobilem, zakázána je také jízda parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření. 

Hasiči si sahají na dno svých sil

 K ohni, který se v lese mezi Chrášťany a Olešnou šíří mezi kořeny a nikdo v tuto chvíli neví, do jak velké hloubky až zasahují, zamířily dnes brzy ráno další jednotky hasičů.

Policisté jim i v tuto chvíli zajišťují volný průjezd obcemi. Mluvčí policie Michaela Nováková popsala: „Doprava je v místech zasažených požárem řízena kyvadlově, aby byl umožněn průjezd vozidel hasičského záchranného sboru. Žádáme řidiče, aby těmito úseky projížděli se zvýšenou opatrností, nebo se raději těmto místům, pokud je to možné, vyhnuli úplně."

Kouř se line krajinou a nese se vzduchem do daleka. V dusivém žáru na poli a v lese u Olešné, kam jsme přišli dne ráno také my, zasahuje samozřejmě také velké množství dobrovolných hasičů z Rakovnicka. Ti se celí zpocení a viditelně unavení shodují, že požár tak velkého rozsahu zažívají poprvé, a to i přesto, že se hasičině věnují i desítky let. Velitel roztockých hasičů Luděk Egert slouží například pětadvacet let: „Tohle opravdu nepamatuji, a že už jsme toho jako hasiči zažili dost a dost."
Na místo zásahu přijeli v půl druhé ráno a ve chvíli, kdy jsme s ním hovořili, tedy kolem deváté hodiny ranní, už na něm byly patrné stopy únavy, stejně jako i na ostatních zasahujících hasičích. Stejně jako na zástupci velitele křivoklátských hasičů Michalu Temejčíkovi, který vyšel ze zčernalého lesního porostu a s velkou chutí se napil: „Přijeli jsme v půl páté ráno. Teď jsme se na chviličku zastavili."

Velitel SDH Skryje Jaroslav Šnobl popsal: „Přijeli jsme dnes ráno ve třech lidech a snažíme se co nejvíce pomoci. Toho lesa je každopádně velká škoda." Velitel SDH Velká Buková Petr Matějovský konstatoval: „Když hoří les, tak to není každopádně nic pěkného. Něco podobného, i když ne v takovém rozsahu, jsme před lety zažili při požáru lesa u Pustovět." A všichni námi oslovení dobrovolní hasiči z Rakovnicka se shodli také v tom, že by byli moc rádi, kdyby se podařilo oheň zlikvidovat co možná nejdříve, aby napáchal co nejmenší škody.

Starosta Okresního sdružení dobrovolných hasičů Zdeněk Ledvinka poděkoval: „Rád bych touto cestou poděkoval všem jednotkám dobrovolných hasičů nejen z našeho okresu, které přijely a pomáhají, seč jim síly stačí. Je toho moc, práce mraky a ještě mraky jí budou."

Na místě zasahuje i dnes vrtulník Policie ČR s bambi vakem. Zbyňka Pochmana jsme zastihli ve chvíli, kdy se chystal nastoupit do vrtulníku a převzít štafetu hašení požáru shora. „Počítáme, že provedeme tak čtyřicet shozů. Pak bude přestávka."

Velitel zásahu Karel Zobina z SDH Kladno má plné ruce práce. Běhá v „základním táboře", který si hasiči zbudovali na poli, uděluje s vysílačkou v ruce úkoly a organizuje postup zásahu. Přesto si našel chvilku a k samotnému požáru dnes před polednem pro Rakovnický deník ochotně konkretizoval: „Provádíme lokalizaci místních ohnisek za pomoci vody. Zatím ještě nemáme nic vyhráno z toho důvodu, že máme špatnou předpověď počasí. Večer by se měl zvedat vítr. Děláme vše pro to, aby se nám požár dál nešířil, abychom plochu požářiště zmenšili a zabránili dalšímu šíření na nezasažený les."

Milan Kos a Janek Chyský z SDH Zlonice nás před polednem vzali s sebou do Olešné, kde si nabrali do jejich tatrovky další vodu k hašení. Vodu na hašení ohně hasiči čerpali z rybníku Závlaha v Olešné. Ovšem cisterny nejezdily až k němu, aby se nepletly vrtulníku, ale voda se potrubím dopravila až na náves k obecnímu úřadu. Tady se napojovaly jednotlivé cisterny. S čerpáním pomohli místní hasiči: Jan Vitner, Josef Semerád, Michal Kolbek a Oldřich Sajdl.

Obec byla pro průjezd ostatních aut zavřená, aby se cisterny nepotkávaly, jezdily spodní ulicí jako po kruhovém objezdu. „Snažíme se hasičům alespoň trochu pomoci," uvedl Jiří Lengyel jako starosta obce Olešná.

Další pomoc hasičům mířila v podobě stravy, kterou zčásti zajistily Městské lesy Rakovník. V úterý večer například hasiči dostali guláš.