„Jóga má na lidský organismus blahodárné účinky, a právě proto se stala nejen cvičební metodou, kterou si společnost udržuje již z dob starověké Indie,“ vypráví Veronika Grossová, jedna z majitelek studia Třetí Oko.

„Základním cílem jógy je rozpoznání našeho pravého já a nastolení harmonie se sebou i s vnějším světem. Fyzické cvičení je jen jedním z mnoha prvků na cestě k tomuto cíli. Když se mu ale člověk věnuje pravidelně a vytrvale, brzy na sobě určitě pocítí pozitivní změny týkající se fyzické podoby, mysli a duše. Hlavními přínosy, které může každý jogín pozorovat, jsou například zpevnění svalů vnějších i vnitřních, flexibilita, správné držení těla, dobrá nálada, soustředěnost a udržení mladistvého vzhledu.“

Ilustrační foto.
Kam za plážovým volejbalem? Inspirujte se našimi tipy!

Kromě toho jóga stimuluje metabolismus, optimalizuje hormonální činnost, zvyšuje imunitu a působí jako prevence před onemocněním srdce a plic.

„V jógové praxi se můžeme seznámit s mnoha různými styly. Některé jsou klasické, bližší původním technikám, jako například hatha jóga a vinyasa jóga. Jiné jsou víc zaměřené přímo na potřeby dnešní společnosti. Například akrobatická nebo hormonální jóga. Protože víme, že každému může vyhovovat jiný styl i lektor, v našem studiu na Floře se snažíme jogínům nabídnout co nejširší škálu kurzů i podmínky ideální pro individuální přístup lektorů na hodinách,“ dodává Veronika Grossová.

K CVIČENÍ PATŘÍ I ZPÍVÁNÍ A POCENÍ

  • Kundalini jóga Pochází z tantra jógy. Součástí cvičení jsou asány, zpívání, dechová cvičení a také meditace pomocí manter. Cílem je probuzení energie ve spodku páteře, tedy v nejspodnější čakře.
  • Acro jóga Patří v poslední době k velmi oblíbenému stylu cvičení. Možná je to proto, že je velmi zajímavá a náročná, tudíž je takovou menší výzvou. Akrobatická jóga neboli také partnerská jóga vyžaduje účast tří lidí, dvou cvičících a jednoho, který při cvičení asistuje.
  • Bikram jóga Máte rádi teplo? Tak tenhle styl je pro vás ideální. Tento typ je praktikován v místnosti, kde je teplota 42 stupňů Celsia a vlhkost vzduchu kolem čtyřiceti procent. Jóga obsahuje šestadvacet základních pozic, které stanovili její zakladatelé. Pocení je samozřejmě nevyhnutelné a můžete se těšit na rychlejší a lepší spalování kalorií a flexibilitu těla.
Ilustrační foto
Střední Čechy jsou pro běžce učiněným rájem. Zkusíte to?

Nymbursko

Berounsko

Jóga studio na kolonádě
Kde: náměstí TGM 1464, Poděbrady
Cena: hodina 150 Kč
Web: www.jogapodebrady.cz

Studio Yogaway
Kde: Na Parkáně 367/14, Beroun
Cena: za lekci 200 Kč (10 vstupů 1800)
Web: www.yogaway.cz

Příbramsko

Benešovsko

Studio Bára 3P
Kde: Žižkova 326, Příbram
Cena: hodina od 80 Kč
Web: www.studiobara3p.cz

Fit Jóga Benešov
Kde: Husova 470, Benešov
Cena: hodina od 50 Kč
Web: www.fitjogabenesov.cz

Kolínsko

Kladensko

Studio RelaxMe Kolín
Kde: Zborovská 1100, Kolín
Cena: kompletní rozpis na webu
Web: www.relaxme.cz

Studio Ganeša Kladno
Kde: Arménská 3294, Kladno
Cena: lekce od 120 Kč
Web: www.eva-joga.cz

Mělnicko

Boleslavsko

Jóga s Dianou v Mělníku
Kde: Českobratrská 54, Mělník
Cena: lekce za 100 (senioři) a 120 Kč
Web: www.jogamelnik.cz

Move Energy Mladá Boleslav
Kde: Havlíčkova 1444, Mladá Boleslav
Cena: lekce 80 100 Kč
Web: www.moveenergy.cz

Kutnohorsko

Rakovnicko

Fit studio Jitky Brachovcové
Kde: Sedlecká 670, Kutná Hora
Cena: hodina od 90 Kč
Web: www.fitstudiojb.cz

Cafex centrum Rakovník
Kde: sídl. gen. Kholla 1713, Rakovník
Cena: sledujte web
Web: www.studioharmonie.estranky.cz

Ilustrační fotografie.
Kde si v regionu zabruslit?

VILMA PAŘENICOVÁ