„Jen přizpůsobení prostor pod tribunami na nové šatny hokejistů, které se dříve nedaly využívat kvůli sníženému stropu, stály téměř čtyři miliony korun," připomněl při tiskové konferenci zorganizované přímo na zimním stadionu starosta Benešova Petr Hostek.

Informace přednášel nad ledovou plochou v restauraci, která se pozvolna také mění a do které už zase míří k posezení hosté. „Pronajali jsme i restauraci, kde je stále ještě vidět, že za čtyřiadvacet let provozu sem bylo investováno nejvýš do nákupu deseti kilogramů červené barvy. Židle a stoly jsou původní," ukázal starosta na vybavení.

I bez dotace

Celý interiér zimního stadionu teď ladí ředitel Městských sportovních zařízení Benešov Petr Kotouč do typických benešovských barev, žluté a modré.

Krátce po nástupu se pustil do obnovy sportoviště, které spočívalo 
v likvidaci starého už odepsaného a opotřebovaného, ale stále uchovávaného vybavení - koberců, stolů židlí, dveří, oken nebo nábytku.

„Původně jsme uvažovali i o dotaci, ale nakonec jsme si spočítali, že za našich šedesát procent spoluúčasti na projektu, dáme stadion dohromady sami bez nutnosti udržitelnosti," řekl Hostek.

Větší teplo 

Kdo poznal benešovský zimní stadion jako divák, ví, jaká tam je při sledování hokeje zima. I to by se podle ředitele Městských sportovních zařízení Petra Kotouče mělo brzy změnit. „Chceme v interiéru lépe využívat energetické zdroje, jako je třeba zbytkové teplo vznikající při chlazení," potvrdil.

Jen pouhé zateplení objektu, které ho ale také čeká společně s likvidací obřích prosklených ploch lodžií, by požadovaný efekt, tedy komfort diváků, nepřineslo.

„Zkušenosti čerpáme v Mladé Boleslavi. I tamní stadion je starý, ale divákům tam zima není. Na stadionu totiž umí maximálně využívat vzduchotechniku. Ta naše je zatím zcela nefunkční," přiznal Kotouč s tím, že to v teplých dnech přináší i mlžný opar nad ledovou plochou.

Led celoročně

V Benešově bylo pravidlem, že je led k dispozici deset měsíců v roce. Podle slibu šéfa Městských sportovních zařízení Benešov se bruslaři sklouznou celoročně.

Nové bude i ozvučení. Pod strop se vrátí také desky, které omezují echo a možná tam najde místo i moderní audiovizuální kostka. „Pravděpodobnější ale bude nákup nové světelné tabule," dodal Petr Kotouč s úsměvem.

Nový šéf Městských sportovních zařízení Benešov ale chystá ještě jednu, pro někoho dost zásadní novinku. Celý prostor zimního stadionu, tedy včetně lodžií, kde o přestávkách hokejových mačů probírali fandové při cigaretě právě skončenou třetinu, a také restaurace, s výhledem na hrací plochu, bude nekuřácký.

Čtěte také: Benešovský zimní stadion se mění v moderní arénu