VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbař Petr Knápek: Nejlepší konzervace hub je jejich sušení

Příbramsko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ -  Houbami doslova žije a je jimi obklopen v celé sezoně. Petr Knápek. Za houbami vyráží nejen po celém Středočeském kraji, ale třeba i na Šumavu nebo Krkonoš. Houby čerstvé, sušené i nakládané totiž prodává.  

10.8.2017
SDÍLEJ:

Houbař Petr Knápek se z lesa s prázdnou nikdy nevrací.Foto: archiv P. Knápka

 Jak to letos vypadá ve Středočeském kraji s růstem hub?

Letos jsou snad nejextrémnější rozdíly v růstu hub, co za svoji houbařskou praxi pamatuji, zřejmě podle lokálních srážek. Nebetyčný rozdíl může být třeba v okruhu jednoho kilometru. Houbám po těch několika suchých měsících bude stačit málo a rozjedou se. Stačilo troška vláhy a hned vystřelila kvanta kovářů, bedel, masáků, kozáků habrových i pravých hřibů, jenže ke konci růstové vlny téměř stoprocentně červivých.

Takže jste vlastně shrnul letošní sezonu.

Natěšilo mě studené a vlhké jaro, ale stačilo pár tropických dnů beze srážek a s větrem, co jako fén vyfouká veškerou vlhkost z hrabanky, a člověk se bojí v lese říci: sirka!

Na houby vyrážíte podle situace po celé republice, rostou jinde než ve středních Čechách více?

Teď to bude trošku v čase minulém. Skončila růstová vlna na východ od Prahy až po střed Vysočiny, Krkonoše také končí, v Jizerkách začíná další vlnka smrkáčů a křemílků, probouzí se Šumava, hlavně vyšší nadmořské výšky.

Jaké houby máte nejraději?

Bedly a masáky na řízky, stročci, lišky a kotrče do čerstvých těstovin, holubinky jen tak se solí na plotně, to prostě nemá chybu.

Houbové recepty.

A jakou kuchyňskou úpravu hub upřednostňujete?

Čím jednodušší recept, tím lépe. Třeba ryzci na másle s kmínem je osmaženo za tři minuty a co se s tím nadělá parády.

Jaká je podle vás nejideálnější způsob konzervace hub?

Jednoznačně sušení. Pokud to člověk nepřežene s fermentací, získá třeba u hřibovitých produkt, který správným skladováním nejenže nedegraduje, ale naopak léty lépe a lépe chutná a voní. Pozor ale na moly. Proto hermeticky uzavřené sklenice ještě na 24 hodin zavřu do mrazáku a zcela spolehlivě to zničí jak případné dospělce, tak jejich larvy i vajíčka.

Autor: Karel Hutr

10.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kouč Olešné Miloslav Doležal.

Doležal: Post gólmana je vyřešen

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
7

Máte vážně nemocné příbuzné? Dostanete až tři měsíce placeného volna

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

O hlasy středočeských voličů usiluje celkem 26 stran

Praha – Politických stran, hnutí a dalších subjektů, které se v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR budou ve středních Čechách ucházet o hlasy voličů, je celkem 26. Krajský úřad to mohl konstatovat po úterní 16. hodině, kde vypršela lhůta pro podávání kandidátních listin. „Celkem se ve Středočeském kraji na podaných kandidátních listinách strany a hnutí snaží do voleb zaregistrovat 753 kandidátů,“ konstatoval Pavel Lochař z krajského úřadu. 

Rezerva rakovnického SK si spravila chuť

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Rezerva SK Rakovník přivítala v dalším letním přípravném utkání Kryry, hrající I. A třídu Ústeckého kraje. Svěřenci Petra Kýzla si proti soupeři z vyšší soutěže otevřeli v druhé půli střelnici a nakonec počastovali kryrské Havrany půltuctem. 

Startuje podzimní TIP liga. Novinkou je soutěž týmů!

Rakovník – Populární tipovací soutěž čtenářů Deníku s názvem TIP liga znovu startuje! V tištěném vydání Rakovnického deníku najdete už v 11. srpna soutěžní kupon pro první kolo oblíbené hry, v níž se tipují především zápasy krajských a okresních fotbalových soutěží. Celkový vítěz vyhraje v listopadu sud piva z plzeňského pivovaru a novinkou je i soutěž čtyřčlenných týmů o ceny. Pojďme si připomenout, co TIP liga je a jak se hraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení