Situace nedostatečného počtu míst v mateřských školách je ve Středočeském kraji kritická. Podle údajů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR nebylo v září loňského roku vyhověno ve středních Čechách celkem 6 856 žádostem o přijetí dítěte do mateřské školy.

Školka. Ilustrační foto.
Povinná předškolní docházka omezí svobodu výběru školky

Je třeba výrazně posílit dotační tituly 

„Snižování počtu nepřijatých dětí, podpora výstavby a modernizace školek je proto jednou z priorit naší krajské koalice,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011) s tím, že ze zmapované situace v kraji vyplývá, že je zapotřebí výrazně posílit dotační tituly, které umožní situaci efektivně řešit.

„Shromáždili jsme celkem 77 projektů, které mají za cíl vybudovat buďto nové zařízení, nebo rozšířit kapacity stávajících budov v hodnotě přesahující 1,2 miliardy korun. Všechny se nacházejí ve vysokém stupni rozpracovanosti, takže je velká šance, že budou moci být realizovány po získání finančních prostředků co nejrychleji,“ informoval Věslav Michalik (STAN), radní pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje včetně evropských fondů a rozvoje venkova. O situaci informoval dopisem představitele MŠMT a MF. Zároveň ministry požádal o řešení situace pomocí vyhlášení národního dotačního titulu na podporu výstavby mateřských škol.

Fotbalisté přišli za dětmi do mateřinky ukázat trénink.
Fotbalisté přišli za dětmi do školky

Může být podpořeno 10 až 12 projektů 

Upřesnil, že se jedná o projekty, které byly již zaregistrovány do výzvy programu Integrovaných teritoriálních investic (ITI), nepodpořené projekty podané do individuální výzvy IROP a zcela nové projekty, které dosud nebyly předloženy do žádného z uvedených programů.

„Tento seznam jednoznačně dokazuje obrovský převis připravených projektů, pro něž není zajištěno financování z dotačních zdrojů,“ konstatoval radní Michalik. Poukázal na to, že jen v rámci výzvy ITI bylo zaregistrováno 44 projektů v objemu necelé jedné miliardy korun, přičemž alokace činila pouhých 300 milionů korun. To znamená, že může být podpořeno pouze 10 až 12 projektů. 

MŠ PITKOVICE na území Prahy 22 je téměř hotová a nyní chybí už jen detaily. Od září přivítá až 120 nových dětí.
Školy a školky přes léto rozšiřují kapacity

Podpora je limitována územím Pražské metropolitní oblasti

Ze všech projektů, které mají obce a města pro rozvoj svých školek připraveny, tak mohou být podpořeny pouze projekty za cca 300 milionů korun. Podpora je limitována územím Pražské metropolitní oblasti. „Tím zůstane více než 65 projektů v celkovém objemu 937 milionů korun z důvodu nedostatku finančních zdrojů neuspokojených,“ upozornil V. Michalik.

Mezi obcemi, které žádají o peníze, jsou především ty z pražského prstence, kde žije mnoho mladých rodin a problémy s nedostatečnými kapacitami ve školkách tu pociťují velmi silně, například obce z okolí Černošice a Říčanska.

Ministryně školství Kateřina Valachová zahájila první ročník jednotných přijímacích zkoušek na Střední průmyslové škole Preslova
Ministryně školství zahájila jednotné přijímací zkoušky na střední školy