Víno pochází z francouzské vinařské oblasti Beaujolais severně od města Lyon a vyrábí se z odrůdy Gamay. Víno je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 až 13 stupňů Celsia.

Francouzské mladé víno z odrůdy Gamay je vůbec nejznámějším mladým vínem světa. Tradice byla započatá začátkem padesátých let z obyčejné potřeby „udat" včas mladé víno a tím získat potřebné peníze v situaci, kdy začala dramaticky klesat spotřeba vína.

Více než pět stovek lahví „božolé" nabídne zákazníkům letos i známý český šéfkuchař Jaroslav Sapík ve své restauraci v Klokočné u Prahy. A to až do konce listopadu. Tohle víno prodává už od roku 1981. Svého francouzského dodavatele drží dlouhé roky.

Špičkový italský kuchař Alessandro Bellingeri vařil o víkendu hostům restaurace U Sapíků v Klokočné v okrese Praha-východ.Jak jste vlastně na Beaujolais přišel?

Kdysi bývala v pražské Jindřišské ulici známá a vyhlášená francouzská prodejna. Byla to taková výstavní síň Paříže a prodávali tam i Beaujolais. Seznámil jsem se s dodavateli, navázal s nimi kontakt a od té doby neměním. Značka Bouchard je dostatečně kvalitní, neměnil bych.

Když se řekne Beaujolais, co vás napadne jako první?

Oslava mladého vína, dobrá úroda.

Co byste doporučil k Beaujolais „zakousnout"?

Předně chci říci, že se u nás ze svátku Beaujolais dělá trochu snobská akce, a to já nemám rád. Je to lidová veselice, proto u nás v restauraci máme po zemi slámu, čímž navozujeme atmosféru pravého venkova. A co k jídlu? Třeba kachní paštiku v terině, mladého kohoutka po burgundsku, křepelku na višních s husími játry, roštěnou na smetanovém zeleném pepři, hovězí oháňku po vlámsku s dijonskou omáčkou, nebo třeba mušle po bretaňsku, pyré či kaštanové pyré. Alespoň tohle nabízíme u nás.

Kdybyste ale měl doporučit jedno jediné jídlo, ke kterému se hodí Beaujolais, co by to bylo?

Pro pány hovězí oháňku po vlámsku s dijonskou omáčkou, což je oblíbené jídlo francouzských vinařů. Pro dámy křepelku či kohoutka. Ale i mušle jsou výborné. Ono se jedno jídlo vybírá velice těžko.