„Očekávám od Centra kvalitní administraci projektů i v současném programovém období v Integrovaném regionálním operačním programu a programech přeshraniční spolupráce," uvedla ministryně.

V novém sídle jsou pohromadě všechna pražská pracoviště organizace, jež doposud sídlila ve třech různých budovách, a také středočeská pobočka. Z pohledu veřejnosti se jedná především o dvě kontaktní místa pro Integrovaný regionální operační program (IROP), a to oddělení pro Středočeský kraj a oddělení OSS, které má na starosti administraci projektů organizačních složek státu.

CRR je státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Ve všech krajských městech má své pobočky, celkem jich je 13.

„Centrum pro regionální rozvoj je jediným zprostředkujícím subjektem pro Integrovaný regionální operační program. Ten je, co se týče objemu financí, druhým největším evropským programem v České republice v období let 2014 až 2020. Na starosti máme alokaci ve výši 4,6 miliardy eur," uvedl generální ředitel Centra Zdeněk Vašák.

Patnáct tisíc nových projektů

Za řízení programu IROP odpovídá Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, každodenní administraci má na starosti jím řízené Centrum pro regionální rozvoj České republiky. Program IROP nabízí příjemcům přes 120 miliard korun a očekává se přes 15 tisíc nových projektů.

Okruh možných příjemců v programu IROP je velmi široký - od státních orgánů a složek přes kraje a obce až po neziskové organizace v sociální, zdravotní, a vzdělávací oblasti, bytová družstva, společenství vlastníků jednotek, živnostníky a podnikatele v oblasti sociálního podnikání, či vlastníky nemovitých kulturních památek.

Kromě oddělení věnujících se programu IROP v nové budově našlo sídlo i oddělení administrace a kontroly projektů EÚS, které koordinuje a poskytuje metodickou podporu pro administraci projektů v programech přeshraniční a nadnárodní spolupráce (takzvaná Evropská územní spolupráce), ke které dochází v regionech.

V nové budově také sídlí odbor vnitřních věcí poskytující organizaci zázemí nezbytné pro její činnost. Jako poslední oddělení se v polovině května přestěhuje do nových prostor i pracoviště Enterprise Europe Network, poskytující poradenskou činnost malým a středním podnikům o evropském společném trhu.

Čtěte také: Šestnáct miliard korun na regionální projekty. Šlechtová: Kvalitě rádi pomůžeme