K vidění byli králíci, holubi, drůbež, akvarijní rybky i exotické ptactvo. Součástí známé slánské výstavy se stala i ukázka práce Českého svazu včelařů, byla připravena expozice mladých chovatelů (letošní podzimní výstavy se jich zúčastnilo sedm), soutěž morčat i v pořadí devátá speciální výstava Teddy králíků.

Výstava byla doplněna poradenskou službou, bohatou tombolou, občerstvením, nabídkou květin a kaktusů, krmivem a potřebami pro chov drobných zvířat. „Nejvíc se mi líbili chlupatí králíčci s velkýma očima. Chtěla bych je mít doma. A ještě bych chtěla koně, Korelu a barevné rybičky," prozradila své přání pětiletá Johanka Nyklová z Kladna.

Před jednadevadesáti lety byl založen a zapsán v registru slánského okresního úřadu Klub pro zvelebení racionálního chovu holubů, králíků a drůbeže. Od tohoto data se odvíjí desítky let úspěšné chovatelské i výstavní činnosti, mezi které se řadí i současné chovatelské výstavy pořádané členy místní organizace Českého svazu chovatelů Slaný.

Český svaz chovatelů ve SlanémOd roku 1990 mají chovatelé svůj výstavní areál v modelářském středisku ve Smečenské ulici, kde se v květnu a září pořádají výstavy drobného zvířectva, akvarijních rybek a exotického ptactva.

Před zahájením samotné výstavy je vždy provedeno odbornými posuzovateli v odboru králíků, holubů a drůbeže hodnocení jakosti chovu a nejúspěšnějším chovatelům jsou uděleny čestné ceny.

Při přípravě výstav pomáhají studenti z Integrované školy na Hlaváčkově náměstí ve Slaném.

Čtěte také: Chovatelé se pochlubili svými holuby, králíky i drůbeží

Hana Tichá