Původní dům je v návrhu zachován, autoři do něj však vklínili hranu symbolizující komunistický režim. Hrana směřuje k záblesku světla a k opuštěnému rodinnému stolu, který může mít zároveň význam společného stolu opuštěného národa.

Vítězný návrh se líbil i ministru kultury Danielu Hermanovi. „Oceňuji, že tvůrci vítězného návrhu zvýraznili morální poselství Janovy oběti jako určující princip prostorového řešení. To, co českou společnost zasáhlo v jeho činu, mělo svou váhu, hmotu, rozměr," konstatoval ministr.

Poukar: Úžasný návrh

Členem poroty, která z návrhů vybírala, byl také otec myšlenky památníku v Palachově rodném domě a zakladatel projektu Národ pohasl Jan Poukar. Návrh je podle něho úžasný a je rád za to, že se záměru vybudovat památník ujalo Národní muzeum.

Jan Palach se narodil 11. srpna 1948 ve Všetatech, vystudoval gymnázium v Mělníku. Na protest proti sovětské okupaci v srpnu roku 1968 a vývoji ve společnosti se 16. ledna 1969 na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil. Svým činem chtěl probudit národ z otupělosti a vyburcovat ho k odporu proti nastupující normalizaci.

Čtěte také: Palachův rodný dům se v roce 2017 začne měnit v památník