Souhlas s odevzdáním poslance soudu vydala v pondělí předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Sněmovna na své následující schůzi rozhodne, zda s konečnou platností stíhání připustí. 

„Když je poslanec zadržen při nebo bezprostředně po spáchání trestného činu, je to tak závažné, že ani imunita nemůže zmařit vyšetřování," uvedla Bradáčová. Pokud však podle ní sněmovna rozhodnutí Němcové nepotvrdí, Rath již za tento trestný čin nebude moci být stíhán. Důsledek by byl podle ní stejný, jako kdyby v běžném případě sněmovna poslance nevydala. Bradáčová dodala, že zatím nemůže sdělit, z jakých konkrétních trestných činů byl Rath obviněn. Podle ní zatím policisté hejtmana ještě nevyslechli.

David Rath byl policií zadržen v pondělí v nočních hodinách. Zástupkyně Bradáčová řekla, že bylo zadrženo celkem osm lidí - pět mužů, z toho jeden poslanec, a tři ženy. Zadržení jsou podle ní podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky.

"Někteří z nich jsou zatím stále jen podezřelými a policie je prověřuje, nebudeme proto zatím sdělovat bližší podrobnosti," řekla Bradáčová. „O vazbě je zatím předčasné hovořit," sdělila žalobkyně Deníku. Proč případ dozoruje ústecké zastupitelství, nechtěla Bradáčová sdělit, jen naznačila, že se případ netýká jen Středočeského kraje, ale i severních Čech. Policejní vyšetřování dozoroval úřad pod jejím vedením už půl roku. Neřekla však, zda někdo ze zatčených byl z Ústeckého kraje. Další informace k případu budou podle ní až ve chvíli, kdy budou obviněni všichni zadržení.

Zásah v nočních hodinách

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej pouze potvrdil, že od pondělí jeho útvar zasahuje u rozsáhlého případu, podrobnosti ale odmítl sdělit. Policie nyní prohledává prostory středočeského krajského úřadu v Praze. Podle Maschekové přijela policie do budovy hejtmanství v nočních hodinách. Prohlídka začala v 08:30 a policisté v civilu jsou stále na místě, a to v kanceláři a sekretariátu hejtmana. Hejtman je podle ní na policii.

Policie zřejmě hledá i ředitelku kladenské nemocnice

V souvislosti se zatčením hejtmana Ratha bude patrně vyšetřována také ředitelka Oblastní nemocnice Kladno (ONK) Kateřina Pancová. Od ranních hodin jsou policisté i v kladenské nemocnici. 

„Nemám žádné oficiální informace, vedle je policie, zeptejte se jich. Bylo to velké překvapení myslím pro všechny, ale jedna věc jsou spekulace a druhá co z toho vznikne nebo nevznikne. Očekávat můžeme strašně moc věcí. Těžko říci, ale chod nemocnice to neohrozí," řekl v úterý krátce po desáté hodině ekonomický náměstek ONK Jaroslav Pokorný. „Pochybuji, že by to souviselo pouze s evropskými dotacemi, jak uvádí mnohá media a pouze s Nemocnicí Kladno, protože tady se evropské dotace kontrolovaly asi stokrát. Nikdy se nepřišlo na žádné pochybení," doplnil Pokorný. Jeho slova částečně doplnil i náměstek ředitelky Vladimír Lemon. „Přijel jsem v sedm ráno do práce, na chodbě byli policisté v civilu, ale víc k tomu nevím."

Podle České televize kolem 16:00 maskovaní policisté zřejmě přivezli Ratha do jeho domu v Hostivici u Prahy k další domovní prohlídce. Policisté uzavřeli okolí domu i ulici. Dům policie prohledala už dnes dopoledne, kdy si mimo jiné odvezla osobní počítač.

Policisté mohou obviněného zadržovat 48 hodin. Do té doby musí státní zástupce požádat o vzetí do vazby nebo musí být zadržený propuštěn.

Podle serveru iDnes.cz souvisí vyšetřování s evropskými dotacemi do nemocnice v Kladně, která v posledních letech prochází rozsáhlými opravami. Zadržení středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha a dalších sedmi lidí ale zřejmě nesouvisí jen s evropskými dotacemi. Podle informací Deníku vyšetřovatelé zkoumají také napojení některých lidí z hejtmanství na podezřelé veřejné zakázky. „Některé ze zatčených už jsme obvinili. Jsou podezřelí z poškození zájmu Evropské unie, podplácení, sjednání výhody při sjednání veřejné zakázky," vysvětlila Lenka Bradáčová.

ČSSD žádá vysvětlení

Špičky ČSSD žádají policejního prezidenta Petra Lessyho a ministra vnitra Jana Kubiceho, aby postup policie vysvětlili. (více zde) Předseda a první místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a Michal Hašek věří, že se nejedná o začátek předvolební kampaně v kraji. Pokud by se prokázalo porušení zákona, ČSSD se řídí zásadou 'padni, komu padni', dodali v tiskové zprávě.

Ministr vnitra Jan Kubice podle svého mluvčího Pavla Nováka naprosto odmítá jakékoli nařčení z toho, že byla policejní akce zmanipulovaná nebo že policisté zneužili pravomoc. "Je to naopak důkaz, že je policie nezávislá a emancipovaná," řekl Novák. Ministr se podle něj nemůže k případu podrobněji vyjádřit, protože trestní řízení nezná. Právo na poskytování informací si navíc vyhradila státní zástupkyně.

Rath se brání: Jde o politický útok

Rath označil své zadržení za politický útok, policie podle něj zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců. Mascheková uvedla, že Rath zvažuje rezignaci na všechny své funkce, aby nepoškodil ČSSD před nastávajícími volbami. "Pokud ta situace bude opravdu vážná, jsem připraven jeho rozhodnutí a nabídku akceptovat," řekl předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš. Stejně jako Rathův náměstek Marcel Chládek (ČSSD) nevěděl, co je Rathovi dáváno za vinu. Situace by podle něj měla být jasnější ve středu.

Dolejš připomněl, že Rath patří mezi radikální odpůrce současné vlády a existuje podezření, že může jít o vyřizování účtů. "Budeme chtít od policie jasnou garanci, že nejde o politicky motivované zadržení," dodal.

Opravy a modernizace kladenské nemocnice byly podle Pokorného naplánované už v roce 2007 a nebyly placeny pouze z evropských dotací. "Tady probíhaly velikánské rekonstrukce, které byly naplánované už v roce 2007, od té doby to jde průběžně. Těžko z toho něco vyzobnout," dodal. V nemocnici byl například loni v březnu otevřen nový pavilon akutní medicíny, jehož výstavba včetně vybavení stála 1,4 miliardy korun. Média v minulosti spekulovala o tom, že nákup přístrojů do nového pavilonu byl dražší než z veřejně dostupných katalogů. Rath to však vyloučil. Také podle ředitele úřadu regionální rady Tomáše Novotného bylo v Kladně vše v pořádku. "Ten projekt byl z našeho pohledu velice pečlivě vyhodnocen a zkontrolován. Našli jsme tam výjimečné úspory hospodárnosti," řekl.

Vizitka středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha

David Rath ve SněmovněDatum a místo narození: 25. prosince 1965, Praha.
Vzdělání: Lékařská fakulta Univerzity Karlovy (LF UK), Praha (1990).
Profesní činnost: Jako lékař-internista působil v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze, ve Všeobecné nemocnici v Praze a nakonec ve Fakultní nemocnici Praha-Motol. Byl také odborným asistentem na Interní klinice 2. Lékařské fakulty UK v Motole a pracoval v záchranné službě Asociace Samaritánů v Kralupech nad Vltavou. Do června 2008 byl Rath společníkem firmy Paracelsum, nyní je společníkem rodinné firmy 4R s.r.o a má soukromou praxi.
V roce 1995 založil Lékařský odborový klub (LOK) a v jeho čele se prezentoval jako ostrý kritik situace ve zdravotnictví a organizoval několik lékařských stávek. V listopadu 1998 se stal prezidentem České lékařské komory (ČLK) a zůstal jím až do svého jmenování ministrem zdravotnictví v listopadu 2005. Na ministerstvo zdravotnictví nastoupil už v říjnu 2005, kdy se stal prvním náměstkem s pověřením řídit úřad.
Politická kariéra: V letech 1991 až 1994 byl členem Občanské demokratické strany, v letech 1996 až 1997 členem strany Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální (SD-SLNS; byl místopředsedou strany) a od roku 2006 je členem ČSSD. Od listopadu 2005 do září 2006 byl ministrem zdravotnictví ve vládě Jiřího Paroubka (ČSSD). Jako lídr pražské kandidátky ČSSD byl v červnu 2006 zvolen do Poslanecké sněmovny, ve volbách v roce 2010 mandát obhájil. V říjnu 2008 byl zvolen do zastupitelstva Středočeského kraje a v listopadu se stal hejtmanem. Je lídrem ČSSD pro volby do středočeského zastupitelstva, které se budou konat letos na podzim. Od roku 2006 je také členem zastupitelstva v Hostivici. Je stínovým ministrem zdravotnictví ČSSD.
Rodina: ženatý, manželka Eva je internistka, mají spolu dvě děti. Rath má ještě nemanželského syna s přítelkyní Renatu Horkou. Údajně střídavě žije u své manželky a u své přítelkyně.
Ostatní:
- Rath patří k nejviditelnějším a nejkontroverznějším poslancům ČSSD, ve sněmovně hojně vystupuje, přičemž často volí ostrá slova; jeho výroky se několikrát musel zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor, v minulosti byl za útočnou rétoriku a údajnou aroganci kritizován i svými spolustraníky.
- Podle výzkumů veřejného mínění patří k nejméně oblíbeným hejtmanům.
- Rathovo působení v čele Středočeského kraje je často kritizováno nejen opozicí (především ODS), ale i například starosty středočeských měst a obcí (v poslední době například kvůli hrozícímu rozvratu systému autobusové dopravy).
- V minulosti byl jako hejtman často kritizován například kvůli systému přidělování dotací (mimo jiné proto, že řada dotací putovala do jeho bydliště Hostivice), kvůli populismu a zneužívání krajských peněz ve prospěch ČSSD (proplácení zdravotnických poplatků, využívání krajského měsíčníku) či kvůli spolupráci s kontroverzním investičním náměstkem středočeských krajských nemocnic Filipem Bušinou.