V první půli měli víceméně bez předchozí přípravy doprovodit známého českého zpěváka swingu Jana Smigmatora. Dopředu jen věděli, které písně se budou zpívat, ale kterou budou hrát právě oni, to určil až los přímo na místě. Sám zpěvák k tomu poznamenal, že to bude adrenalinový zážitek, jako při bungee jumpingu.

Zaznělo šest nejslavnějších písní swingové éry 

Výsledek všechny v sále překvapil a nadchl. Soutěžící společně s Janem Smigmatorem předvedli výkony, u nichž bylo jen těžko věřit, že nebyly dopředu nacvičené. Šest nejslavnějších písní swingové éry (jmenuje například Night and Day, Georgia On My Mind či Fly Me to the Moon) zaznělo v nádherné souhře zpěváka a jeho doprovodem.

Během večeře z kuchyně šéfkuchaře hotelu Boscolo Prague Pavla Vacka, podávané jako obvykle formou rautu v elegantních prostorách New York Café mohli hosté poslouchat hru Daniela Bulatkina, mladého finalisty předchozího ročníku Pianisty roku.

Soutěžící si nemohli nic zkoušet dopředu 

Druhá půle večera potom byla zasvěcena poezii. Česká herečka a šansoniérka Dáša Zázvůrková měla za úkol přednést šest slavných básní světových básníků, úkolem soutěžících bylo ji doprovodit na klavír a vytvořit tak jakýsi melodram.

Ani u této disciplíny si soutěžící nemohli nic zkoušet dopředu, takže diváci opět mohli být svědky nejryzejšího projevu talentu všech zúčastněných. Dravé herectvé slečny Zázvůrkové a promyšlená, pohotová hra soutěžících pianistů vytvořily představení, jemuž se dostalo bouřlivého potlesku.

Finále se uskuteční v Rudolfinu 

To nejtěžší nakonec zbylo na porotu, rozhodnout, kdo z účastníků musí soutěž opustit. Nakonec to byli Zdeněk Skalák, Bulat Abdurakhimov a Robert Ferenc.

V Pianistovi roku je zvykem, že lidé mohou zhlédnout všechna představení na internetu a poté hlasovat, který z vyřazených účastníků se vrátí zpátky do hry, ale vzhledem k tomu, že jak pan Skalák, tak pan Abdurakhimov již jednou předtím vyřazeni byli a na základě hlasování se vrátili, podruhé již tuto šanci nemohou dostat.

Automaticky tak do finále postupuje Robert Ferenc. Finále se uskuteční v neděli 19. března v pražském Rudolfinu. Pokud byste chtěli vidět dosavadní výkony všech soutěžících, případně získat lístky na finále, můžete tak učinit na adrese ZDE.

Čtěte také: Třetí kolo Pianisty roku se neslo v duchu Bacha a divokých kombinací