Právě odůvodnění odposlechů se nelíbilo odvolacímu senátu Vrchního soudu v Praze, který měl projednávat odvolání proti odsuzujícímu verdiktu středočeského krajského soudu (ten Rathovi původně v roce 2015 vyměřil trest odnětí svobody v trvání 8,5 roku a rozhodl o propadnutí peněžní částky dosahující hodnoty 22 milionů korun). Vrchní soud kvůli tomu, že se klíčovým důkazem u krajského soudu staly telefonní a prostorové odposlechy, jejichž legálnost obhajoba odmítala, původní verdikt loni v říjnu zrušil a věc vrátil krajskému soudu k novému projednání. Učinil tak v neveřejném zasedání krátce předtím, než mělo začít veřejné projednávání odvolání. 

David Rath
Rath neuspěl s žalobou na stát. Odvolací soud ji nepovolil

Využití odposlechů je v pořádku 

Krajský soud v Praze má případ znovu otevřít za měsíc. Nejvyšší soud, k němuž věc poslal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) však mezitím letos v červnu konstatoval, že využití odposlechů je v pořádku. Konstatoval, že senát vrchního soudu naopak porušil zákon ve prospěch obžalovaných.
Už při samotném zahájení soudního projednávání své kauzy Rath prohlásil, že za situace, kdy na jeho případ existuje jasná společenská objednávka a účast na kauze odstartovala řadu kariér představitelů orgánů činných v trestních řízení, bude se těžko hledat statečný soudce, který by dal za opravdu jeho slovům o nevině. Tehdy v srpnu 2013 prohlásil, že se spravedlnosti možná dočká až u Ústavního soudu ČR – spíše však teprve u Evropského soudu pro lidská práva.

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.
Bradáčová: V Rathově kauze soud nemusí znovu provádět důkazy