VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: co s patizonem, zeleninou ve tvaru létajícího talíře?

Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává.  Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?

22.8.2017
SDÍLEJ:

Plněný patizonFoto: Marek Bartoš

Patizon je jednou z mnoha odrůd dýně a má tvar disku, jehož povrch může být různě zvrásněný. Barva zralého patizonu je bílá a patří mezi ty nejvíce používané druhy dýní u nás. Jeho chuť je vynikající a vzhledem k vlastnostem bývá doporučován i do dětských jídelníčků.

Patizon se z devadesáti procent skládá z vody. Zároveň však obsahuje minimum sacharidů, a proto si jej pochvalují všichni vyznavači racionální stravy nebo ti, kdo drží různé redukční diety.

Dále patizon obsahuje některé důležité látky, které mohou našemu tělu prospívat jako je sodík, draslík, železo, měď, chlor a fosfor.

Patizon, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organismu a celkově jej zklidňuje a regeneruje.

Dále se podílí na snižování hladiny tuku v krvi a zároveň má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém.

Má také příznivý vliv na slinivku břišní. Působí i močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.

Stejně jako u většiny druhů zeleniny platí i u patizonu, že nejvíc cenných látek z něj získáte, připravíte-li si ho za syrova.

Na druhou stranu však nelze odolat některým receptům na jeho tepelnou úpravu. Třeba klasické letní jídlo, kterým je v mnoha domácnostech smažený patizon v trojobalu.

Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patizonu na zpěněné cibulce a česneku. Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, třeba i sýr. Je to snadné, a přitom vynikající!

Patizon lze také přidat do leča nebo polévek.

Dalším způsobem, jak připravit patizon, je zapékání. Do pekáčku dáme vrstvu pokrájeného patizonu, na to vrstvu rajčat, nakrájenou cibuli, česnek a bazalku. Následuje vrstva paprik. Můžeme přidat i mleté hovězí. Pečeme asi pětadvacet minut a na závěr posypeme parmezánem.

Plněný i nakládaný

Efektní je rovněž plněný patizon zeleninu vydlabeme, uvnitř posolíme a plníme směsí masa se zeleninou nebo sýrem a smetanou. Pečeme asi padesát minut. Na závěr odklopíme víčko z patizonu a doplníme směs o jedno vajíčko. Vše ještě necháme v troubě dojít.

Výborný je také na kostičky nakrájený patizon dušený na smetaně s rajčaty, petrželkou a bazalkou nebo s koprem. Fantazii se meze nekladou. Ostatně jsou gurmáni, kteří do směsí s parmezánem přidávají také alkohol.

Narazili jsme také na recept na patizon à la pečenáče. Plátky patizonu usmažíme v trojobalu a připravíme nálev z cukru, soli, octa a vody a vyčkáme, až zchladne. Mezitím do sklenice klademe „řízky" proložené s cibulí. Přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Do studeného nálevu přidáme bílé víno a zalijeme obsah sklenice, který necháme dva až tři dny odležet.

Máte nějaký zajímavý recept s patizonem? Podělte se o něj se čtenáři Deníku v diskuzi pod článkem!

Autor: Redakce

22.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pozemní hokejisté HC 1972 Rakovník rozdrtili v druhém kole extraligy Bolevec 10:1.
43

Žlutá lavina nadělila Bolevci desítku

Ve Hřebči se uskutečnil 29. ročník Memoriálu Jaroslava Haška a Miroslava Thota.
44

Mladí hasiči změřili své síly ve Hřebči

Šlágr na Zátiší rozhodovaly penalty. Bonusový bod získaly Kolešovice

Rakovnicko /FOTOGALERIE/ - Okresní přebor pokračuje 5. kolem. V souboji dosud neporažených týmů vyhrály Kolešovice na Olympii až po penaltách, což znamená, že žádný tým soutěže již není stoprocentní. Zápas, který skončil po 90 minutách 0:0, nedohrálo ani jedno mužstvo v plném počtu hráčů.

OBRAZEM: Nejtvrdší hasiči soutěžili na Husově náměstí v Rakovníku

Slaný - Husovo náměstí v Rakovníku patřilo v sobotu hasičům. Ti zde soutěžili o titul Nejtvrdší hasič v soutěži O pohár starosty Krajského sdružení hasičů. Hasiči i hasičky z širokého okolí zdolávali náročnou trať a nemalý počet z nich si sáhl na dno.

OBRAZEM: Páteční večery v kulturním centru opět patří tanečním

Rakovník - Kurzy tance pod vedením taneční školy Nezbedný bakalář mají v Rakovníku více než dvacetiletou tradici. A o své uvedení do společnosti nejsou mladí ochuzeni ani letos.

Jaroslav Svěcený: Na dovolené jsem byl bez houslí. Ke konci jsem měl absťák

Praha /ROZHOVOR/ – Houslový virtuóz Jaroslav Svěcený tvrdí, že jeho pracovní zápřah nemá dobrý vliv na jeho zdraví. Proto se rozhodl zvolnit, více si vybírat koncertní místa. Když se ale s ním bavíte, říkáte si, jak to muselo vypadat, než zvolnil. Chrlí ze sebe jednu myšlenku za druhou, jeden projekt za druhým. A to si jistě ještě mnohé nápady schovává na příště. Jeho život posledních týdnů zasáhly dvě události. Jednak si po dlouhých letech dopřál s manželkou společnou dovolenou u moře. A pak jeho dcera Julie získala třetí místo na prestižní houslové soutěži. O tom všem jsme si povídali.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení