Jaký je zájem o komentované prohlídky měsíc po zavedení?

Je to velmi dobré! Začali jsme provádět od 1. července a už během prvních deseti dní prodali přes tisíc vstupenek. Nedělám si však iluze o tom, že většina návštěvníků dorazila tuto sezónu kvůli komentovaným prohlídkám a infocentru, šlo spíše o spontánní návštěvy. I reptalové musejí ale uznat, že za vstupné nabízíme skvělou přidanou hodnotu. Velkou roli v návštěvnosti hraje také přízeň počasí. A to jsme se kvůli časové náročnosti projektu ještě ani nedostali k zamýšlené mohutné propagaci.

Takže model Zvířetic a virtuální prohlídka, které mohou návštěvníci obdivovat v infocentru, nejsou tím, co lidi na zříceninu táhne?

Musím říci, že takřka sto procent návštěvníků zážitek zaujme. V letošním roce, kdy jsme nestihli Zvířetice výrazně propagovat, ale návštěvnost přikládám spontánním pohnutkám. Nějaké procento jistě přilákaly i naše nové webové stránky www.zviretice.cz. To nic nemění na velmi pochvalných reakcích na model i prohlídku s 3D vizualizacemi. Vize se potvrdila - spojení technologie s historií je jistě správným krokem vpřed.

A co další technologie? Co tablety, o jejichž využití v rámci prohlídek už se také hovořilo?

Zatím jde o neuskutečněnou vizi, z důvodu investic do jiných priorit jsme zatím nerealizovali. Stále s nimi počítáme na noční prohlídky, protože přes den by na displejích současných tabletů nebylo nic vidět. Také jsem už testoval virtuální brýle. Pokud vše vyjde, rád bych je zájemcům předvedl o Hradozámecké noci v sobotu 27. srpna, kdy proběhne historicky druhá velká noční prohlídka.

Zdá se, že nyní, v hlavní turistické sezóně, se vám nedostává času na nějaké plánování, že aktuálně řešíte především provoz a organizaci. Na nových vizích tedy budete pracovat opět až v zimě?

Měli jsme trochu velké oči, to přiznávám. Rozjezd projektu nám zabral mnohem víc času, než jsme očekávali. Naším primárním cílem je splnit závazek, který jsme dali městu, a to vrátit do pokladny několik set tisíc korun. Teprve začínáme a založili jsme novou „firmu", která se rozjíždí a čeká nás ještě obrovské množství práce. Osobně bych byl moc rád, kdybychom si my, realizátoři projektu, příští sezónu také trochu užili. Letos to byl především stres a většinu měsíců docházelo k tomu, čeho jsem se obával - radost z práce přerostla v nutnost a každý úspěch jsme najednou odmávli s tím - tohle se povedlo a teď to další.

Jak se dařilo vytvořit tým průvodců? Zaznamenal jsem inzeráty…

Velmi dobře. Město poskytlo velkorysou odměnu sto korun na hodinu, což je pro brigádníky dost peněz, takže se nám sešlo 30 přihlášek. Vybrali jsme osm průvodců, kteří se střídají.

Chodíte je kontrolovat?

Samozřejmě. (smích) Na začátku jsem si každého nejprve sám poslechl. Kromě brigádníků provádím i já, což mě velice baví.

O minulém víkendu vystupovalo na Zvířeticích šermířské divadlo. Jaké další akce ještě letos mohou zájemci navštívit?

Hlavní akcí bude Hradozámecká noc v sobotu 27. srpna, kdy budeme pořádat noční prohlídky. Vloni to byl masakr. Rozhodně jsme neočekávali, že dorazí 250 lidí. Před rokem jsme na takový zájem ještě nebyli připravení, neměli jsme ještě zázemí nahoře a jediný průvodce jsem byl já. Na letošní rok jsme vyhlásili rezervace předem s příhláškami na konkrétní časy prohlídek. Ještě víc lidí letos dorazilo na Ohňovou show s lampionovým průvodem, dokonce 750 návštěvníků! To bylo patrně nejvíc od dob Jana Žižky (smích). Na září plánujeme dronování. Sám s drony létám, používáme je také v rámci natáčení filmu o Zvířeticích a na louce pod zříceninou budu pořádat manévry. Atraktivní to bude zejména pro děti, které si je budou moct vyzkoušet. Připravené budu mít i virtuální brýle, které umožní vidět to, co vidí dron.

Nesmím se zapomenout zeptat na aktuální stav Zvířetic. Jak to vypadá s bortícími se klenbami paláce?

To, o čem jsme se bavili dosud, tedy o projektu Ztracený zámek hraběnky Eleonory, to je pouze marketingový výstup, který je součástí globálního projektu Zvířetice Vision21, jehož cílem je systematická záchrana zříceniny zámku Zvířetice. Město financuje pořízení statického posudku a celého portfolia, na kterém bude možné dále stavět. Co se týče konkrétně kleneb, městu se zatím nepodařilo získat ani jednu ze dvou dotací, o které žádalo, a takže jsou klenby zatím stále zajištěny výdřevou. V hlavě mám myšlenku crowdfundingového projektu (větší počet jednotlivců přispívá menšími částkami k cílové částce, pozn. red.). Atraktivita 3D modelu k tomu vybízí.

Rád byste dodal něco na závěr? Nějaký komentář?

Mnoho pozornosti si získal nově zavedený placený režim. Jeho zavedení neznamenalo bouřlivou vlnu odporu, odhaduji, že maximálně deset procent návštěvníků bere nový režim negativně. Zde se projevuje naplno česká klasika: Chceme chodit na Zvířetice zadarmo, ale nikdo pro ně nechce nic udělat - ať se postará „Město". To na takto velkorysý projekt samozřejmě nemá a ani nemůže mít dostatečné kapacity. Na internetu se objevil i jeden komentář, kde si jeden tatínek stýská, jak krásné a romantické místo Zvířetice byly a jaká je škoda, že jeho děti už nebudou moci přenocovat na hradní věži, stejně jako to kdysi dělal on. Ten tatínek ale určitě nepřijde a neřekne, že by chtěl pro toto místo něco sám udělat a že se hlásí do týmu. To, že se na Zvířeticích platí, je podle mě samozřejmé a osobně jsem naopak rád, když můžu za návštěvu takové památky zaplatit. Po šesté hodině je navíc vstup zdarma. Já doufám, že každý slušný člověk přijde v pět.

Čtěte také: Zvířetice jako největší tahák 
Mladoboleslavska? Potenciál tam je