VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Blaníku mykolog nachází nepůvodní druhy hub

Kondrac /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Dům přírody Blaníku v Kondraci na Benešovsku poprvé od svého zprovoznění hostil houbařskou výstavu, kde expozici spolu s dalšími zkušenými houbaři připravoval amatérsky mykolog Pavel Moran, který návštěvníkům pomáhal určovat druhy nalezených plodnic.

3.11.2016
SDÍLEJ:

Pro přesné určení druhu houby potřebuje mykolog Pavel Moran (uprostřed) vědět, v jakém prostředí rostla.Foto: Deník/ Ladislav Jerie

Vyskytují se v okolí Blaníku nepůvodní, diverzní druhy hub?

Určitě. Například Květnatec Archerův, který se k nám dostal z Tasmánie přes Francii. Ten je rozšířený po celé republice. Nyní se na Podblanicku, tam kde je trošku vápenaté podloží, vyskytují různé druhy teplomilných hřibů, které mají původní domovinu v nížinách kolem Labe a Vltavy, kde rostou na vápencích. Začínají se tady objevovat vzácnější houby, které rostou v teplejším klimatu na jihu Evropy. Například psivka Ravenelova nebo bedla Badhamova.

Traduje se, že houbaření je českým národním koníčkem. Je to pravda?

Ano a všech slovanských zemích východní a jihovýchodní Evropy. Češi, Slováci, Rusové, Rumuni. Hodně houby sbírá Balkán. Říká se, že Češi jsou odborníci na houby, ale většina lidí sbírá určitý okruh a do velkého širokého spektra hub tolik nevidí. Lidé si myslí, že jsou dobří houbaři a pak dochází k otravám, protože seberou něco, co neznají a ti opravdu odvážní se snadno přiotráví.

Vaříte si houbové speciality?

Určitě. Vařím a jím je na všechny způsoby. Ale ne podle cizích receptů. Experimentuji. Vezmu houby a co dům a zkouším.

Stalo se vám, že jste za stálého míchání musel kastrol vyhodit?

Už jsem vyhodil pár jídel, když jsem nemíchal. Nebo se to nepovedlo, když se mi do nich přimotala ingredience, které se nehodila.

Jaký preferujete způsob uchování hub?

To je různé, každá úprava hub na uskladnění má jinou výhodu a nevýhodu. Kyselé houby vydrží dlouho, ale zase nehodí do všeho. Sušené houby jsou výborné do polévek, omáček. Houby nakládané do soli jsou pak hodně slané a do některých jídel se nehodí.

Jakým houbovým pokrmem vás uctí?

Klasika. Houbovým řízkem. Existuje ho spousta variant, ale řízek v trojobalu neurazí.

Čtěte také: Dítě na houbách šláplo do vosího hnízda, pobodaní byli i sourozenci

Autor: Ladislav Jerie

3.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rezerva rakovnického Tatranu se dočkala první výhry v novém ročníku I. B třídy, když porazila rezervu Slaného 2:1.
19

Béčko Tatranu slaví první tři body. Lužná opět hořela

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.

Vysvětlování motanice kolem dotací opoziční zastupitelé neprosadili

Rynholec poprvé padl, Lišany koncertovaly

Rakovnicko /FOTOGALERIE/ – Okresní přebor Rakovnicka má za sebou čtvrté kolo, které opět přineslo překvapení. Postaraly se o něj Lišany, které deklasovaly rezervu Zavidova 10:0. V souboji neporažených týmů nováček z Rynholce nestačil na domácí Kolešovice.  

Ptejte se hokejbalisty Jana Pospíšila

Rakovník - Hostem sportovního on line rozhovoru bude ve středu 20. září po 14. hodině rakovnický hokejbalista Jan Pospíšil, bronzový medailista z posledního světového šampionátu v Pardubicích, kde byl vyhlášen nejlepším obráncem mistrovství.

Krimimix: Dopravní nehoda blokovala dálnici

Rakovník - Přinášíme výběr krimi zpráv z Rakovnicka. 

Hokejisté zvládli drama s Královákem

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Tři body zůstaly doma, ale byla to fuška. Hokejisté HC Rakovník v úvodním kole krajské ligy vedli nad Královým Dvorem v prostřední části již 3:0 a byli na koni, další šance ale spálili a mohli litovat. Velmi dobře hrající Královodvorští snížili na rozdíl jediné branky, ve třetí části hodně tlačili, bodů ale nakonec nedosáhli. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení