Ve čtvrtek o tom informovala Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj. S tím, že bankovky v hodnotě bezmála půl milionu českých korun byly v pořádku vráceny manželskému páru z Ázerbajdžánu, který je měl připraveny na lékařský zákrok v Německu. Do Berlína mířil kvůli operaci.

Tomu, k jaké kauze se na Velký pátek hodinu po poledni schylovalo, zprvu nic nenasvědčovalo. U Nového Strašecí se dvojice celníků věnovala běžným prohlídkám aut jedoucích po dálnici D6. Při jedné z kontrol si celníci všimli toho, co se děje opodál: muž se ženou přecházeli přes dálnici a mířili k benzinové pumpě. Celníci se proto rozhodli dvojici poučit, že takovým hazardem riskuje životy.

„Po ukončení kontroly, kterou hlídka měla již rozpracovanou, přejela na protější stranu D6 ve směru na Prahu, kde stál Volkswagen Golf zmiňované dvojice. Ta se zhruba po pěti minutách již vracela ke svému vozidlu,“ konstatovala Matějková. S dodatkem, že když pár uviděl uniformy, šel rovnou k celníkům. A svěřil se, co se stalo: byl okraden o spoustu peněz. Ty zmizely z kabelky zapomenuté na stole odpočívadla za pumpou. Čerpadlářky kabelku vrátily majitelce bez balíku eur.

Celníci přejeli zpět k čerpací stanici, aby se obsluhy poptali, zda neví něco bližšího. Ne, zněla odpověď. Kabelku nalezenou na stole prý přinesla nějaká paní – a co se na odpočívadle za pumpou dělo, nelze zjistit: kamerový systém tam nedohlédne. V té chvíli celníci prostřednictvím linky 158 přivolali policisty.

Ani po příjezdu jejich hlídky z Nového Strašecí se situace neměnila: záznamy z kamer obsluha ukázat nechtěla. „Až po zkontaktování vedoucího čerpací stanice mohli policisté i celníci spatřit kamerový záznam, kde bylo vidět, že nějaká paní nalezenou kabelku předala obsluze – avšak po chvíli jedna z pracovnic kabelku pod pultem prohledala a něco z ní odnesla do zázemí. Když se vrátila, tak druhé čerpadlářce – a přímo na kameru – ukázala papír, na kterém bylo napsáno: 17 500 eur,“ shrnula Matějková, jak pohled na monitor přispěl k rozuzlení.

Pak už věc pokračovala na policejní služebně. Pumpařka, na niž kamerové záběry prozradily, že neodolala pokušení, je podezřelá z krádeže; druhá předběžně figuruje v roli spolupachatele. Ani na obvodním oddělení policie však celníci nechyběli. Až do chvíle, než cizinci dostali peníze zpět, se jeden z nich ujal role tlumočníka z ruštiny.

15. ročník republikového šampionátu Dřevorubec junior.
Republikový šampionát Dřevorubec junior ovládli domácí, celkově skončili třetí

Ilustrační foto
Během patnácti let změna života i pár roků navíc