VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzlina je fenomén pro všechny generace

Region - Lákavé lahodné sladké pokušení v podobě zmrzliny má tisíce podob. Výběr je v současnosti veliký a cena za jediný kopeček není zanedbatelná. I proto se zákazníci nespokojí s ledasčím, jako tomu bývávalo a žádají vysokou kvalitu.

17.5.2017 AKTUALIZOVÁNO 17.5.2017
SDÍLEJ:

Zmrzlina. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Díky rostoucí konkurenci si lidé mohou vybrat z mnoha druhů. Někdo dává přednost klasické jahodové a vanilkové, jiný touží po něčem onačejším. Pro Čechy byla vždy neopakovatelná zmrzlina na Jadranu stejně jako v sousední Itálii, k jejich kvalitě se však i tuzemská v současnosti mnohdy přibližuje.

Kladno

Vyhlášenou zmrzlinu si díky tomu mohou lidé z Kladenska zakoupit v řadě míst. Oblíbenou mají například v Cukrářství Pudilovi v Kladně i Slaném, v Italské cukrárně na Londě ve Slaném či na náměstí nebo v nedaleké Kačici, kam se před časem přestěhoval uznávaný zmrzlinář z Tuchlovic se svojí značkou 2AD.

Rakovník

Nejen chuť ale i zdraví rozhodují. Bezlepkovou kopečkovou zmrzlinu prodávají například v Rakovníku ve Světě čaje, kávy a oříšků v domě u Ludvíka Cédla. Denně i 100 porcí.

„Odebíráme zmrzlinu od firmy Ňam Ňam z Velké Dobré na Kladensku, kde ji vyrábějí z přírodních ingrediencí. Nejoblíbenější je u našich zákazníků určitě příchuť královský nugát," řekla Dagmar Janoušková, majitelka provozovny. Vyrobit vlastní speciální pivní příchuť se rozhodli v Divadelní restauraci v Rakovníku. „Chtěli jsme se odlišit od konkurence a taky nabídnout něco jiného. Při posvícenském víkendu jsme ji museli dvakrát přidělávat," uvedla obsluha restaurace.

Beroun

Na Berounsku se těší velké oblibě Hýskovská zmrzlina. Pochutnáte si na ní v Hýskově, Králově Dvoře, na městské hoře v Berouně, v restauracích v Karlštejně či Svinařích. „Dříve byla v kurzu vanilková, ale od té doby, co vyrábíme domácí ovocnou zmrzlinu, je to padesát na padesát," říká majitel a výrobce Hýskovské zmrzliny Jan Blahovec. Jejich novinkou je citrusová zmrzlina Calamansi.

Výtečnou zmrzlinu mají v Berouně také u Horní brány.

Příbram

Ve speciálním obchodě se zmrzlinou La favorita v Příbrami je největším hitem pistáciová zmrzlina. Na její výrobu si nechávají vozit pistácie až ze Sicílie. „Kromě dalších příchutí si lidé chválí zmrzlinu s portským vínem a děti nejvíce vítají posypání lentilkami.

Pro všechny zmrzlináře platí stejné. Jak vyjde sluníčko, mají plno.

Autor: Kateřina Husárová

17.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trenér rezervy Tatranu Rakovník Zdeněk Weis

Weis: Za to, co udělali hráči v Klobukách by dostali v žácích přes držku

Olivia Prokopova vyhrála na US Open nejen kategorii PRO. Triumf slavila také mezi ženami a dvojicemi.
8

Prokopová slaví pátý major titul v kariéře!

V podkroví můžete mít své království

Bydlení na košické Hlavní ulici vyhledávají nejen zahraniční studenti, ale také manažeři pracující v nedalekých administrativních centrech. Zážitek z bydlení v centru města přináší originálně zrekonstruované podkroví starého měšťanského domu.

Nezmar Kotlík si Cyklování hlavně užívá

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Jiří Kotlík, učitel na 2. ZŠ Rakovník, je pamětníkem všech devíti ročníků Rakovnického cyklování a vůbec nebylo výjimkou, když se zúčastnil čtyř závodů během tří dnů. Tentokrát zvolil „pouze“ orientační závod dvojic a cross country, kde v obou závodech obhajoval loňské prvenství. V „orienťáku“ mu obhajoba s kolegou Petrem Špičkou vyšla, v cross country nakonec i kvůli defektu ve druhém kole skončil za stupni vítězů.   

Rotunda na hradišti Budeč je nejstarší českou stavbou

Kladno /FOTOGALERIE/ - Loď rotundy Petra a Pavla, která stojí na vyvýšenině nedaleko obci Zákolany na Kladensku, je vůbec nejstarší stavbou v Čechách. Archeologové navíc prokázali, že kopec nad zdejším Zákolanským a Týnickým potokem osidlovali naši předci už dokonce v devátém století před Kristem. Kromě toho je celé místo opředeno řadou legend o svatém Václavovi, ale také o silné energii  

Medu je málo, včelaři zvyšují jeho cenu

Rakovník /FOTOGALERIE/ -  Zlatavý med je od pradávna považován za všelék. Není ale med jako med. Pro ten opravdu kvalitní a poctivý se proto vyplatí zajít si přímo ke včelaři. Zeptali jsme se proto čtyř regionálních včelařů, jak jsou na tom s letošní medovou snůškou.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení