Po letech mlčení a pozapomenutí určitých událostí se snad alespoň částečně podařilo napravit morální křivdy, které se v poválečném čase staly majitelům tamního panství, rodu Croÿ. Starosta městyse Vlastimil Štiller seznámil všechny přítomné s rozhodnutím zastupitelstva udělit Alexisi princi z Croÿ čestné občanství. Plaketu v češtině i v němčině převzali za bouřlivého potlesku všech přítomných za již zesnulého Alexise jeho syn Albrecht Croÿ společně se svojí sestrou Anne Marií. Za rodinu kromě Albrechta Croÿ poděkovala i druhá manželka Alexise Croÿ, Jana Croÿ. Četlo se také poděkování dalších členů rodu Croÿ, kteří nemohli do Slabec na malou slavnost dorazit. Zároveň byla na budově mlýna odhalena pamětní deska, jež byla rovněž věnována princi Alexisi z Croÿ.

Jana Croÿ zdůraznila: „Je to velká pocta a mimořádná událost pro celou rodinu, za kterou chci vám všem poděkovat."

Pamětní deska, stejně jako busta Václava Čecha, která byla v sobotu rovněž poprvé představena veřejnosti, je z dílny keramičky Kateřiny Čechové.
Zároveň bylo v sobotu připomenuto 150. výročí příchodu rodu Croÿ do Slabec a 150 let od narození mlynáře Václava Čecha. Novinář a autor knížky o osobnostech mikroregionu Balkán Roman Hartl přiblížil osobnost a zásluhy prince Alexise Croÿ v průběhu války a divoký odsun po druhé světové válce. „Během okupace Československa zachraňoval místním obyvatelům nejen jejich majetek, ale především život. Například mletím obilí načerno v Čechově mlýně. Každý pytel obilí, který sem tehdy směřoval, byl vlastně podepsaným rozsudkem smrti. Alexis Croÿ bojoval proti nepříteli vyzbrojen jen lidskostí a odvahou. A to je jeden z největších odkazů, který nám tu princ Alexis zanechal."

Další informace o tomto rodu, i statečnosti prince Alexise, najdete v již zmiňované knize Král pěvců Karel Burian a dalších 80 historických osobností městysů a obcí mikroregionu Balkán nebo v budově slabeckého mlýna, kde je nainstalována poměrně zdařilá výstava.

Roman Hartl později odpoledne v prostorách této výstavy promítal unikátní dobové fotografie rovněž ze života tohoto pro Rakovnicko významného šlechtického rodu. Jeden z potomků rodu Čechů – Petr Čech – majitel elektroskanzenu Šlovice, dále připomenul roli Václava Čecha při rozvoji celého regionu mimo jiné datem 6. prosince 1920, kdy šlovická malá vodní elektrárna jako první na okrese Rakovník a jako jedna z prvních v celém Československu začala napájet střídavým proudem místní elektrickou síť – mlýny Slabce a Slapnice, kamenolom Bílý kámen, osm okolních vesnic a přilehlé chaty.

Významným hostem akce byl zástupce Českého svazu vědeckotechnických společností, Asociace strojních inženýrů České republiky a Odborné společnosti letecké České republiky Daniel Hanus, který pro Rakovnický deník vysvětlil: „Nejsem na Slabecku poprvé a velmi dobře znám nádhernou historii rodu Čechů a mlýna, která vlastně pokračuje až do dnešních dnů a to je úžasné. Dnešní účast je pro mě příjemnou možností znovu potkat přátele a zjistit, že to tu stále žije a že tyto akce mají patřičnou odezvu mezi sousedy."

Slavnost uspořádal spolek Mlýnice Slabce pod vedením Vlasty Uhrové, společně s Petrem Čechem a za vydatné pomoci sponzorů. „Kterým touto cestou děkujeme," dodala Uhrová.