„Kroj jsme si oblékli, protože oslava osmdesáti let trvání je slavnostní příležitost a k té myslím kroje patří. Trochu nás mrzí, že jsme tu jediní," vysvětloval místorychtář Antonín Beneš. Kroje má na starosti paňmaminka se syndičkou. Po každém použití je perou, škrobí, žehlí. „Každá tetička má svůj kroj. Několik krojů vlastní i naše obec," doplnil místorychtář Beneš.

Stejně jako v Lužné, i v Otvicích jsou baráčníci činorodí. Jejich činnost vychází z tradic a plánuje se rok dopředu. Baráčníci se scházejí minimálně jedenkrát měsíčně.

„Dodržujeme některé starší tradice, například pětapadesát let po sobě jezdíme na třídenní zájezd. Připravili jsme už padesátý šestý ples. Máme posvícení. Teď chystáme máje. Budeme stavět májku," vyjmenovával místorychtář Antonín Beneš.

Máje baráčníci pořádají společně s mládeží v obci. Mají podobný průběh jako na Rakovnicku. Po vsi jezdí muzikanti ve voze taženém koněm. Svobodným děvčatům postaví chlapci před domem májky zelené břízky. Májovník pak dívku vyvede z domu a zatančí si s ní. Její matka májovníky i muzikanty pohostí dobrotami a otec skleničkou něčeho ostřejšího.