V minulém období byla 
v obci dokončena první etapa její výstavby. Zkolaudována a v provozu je už od roku 2014.

Starosta Sence Zdeněk Beneš připomněl: „Tehdy jsme žádali na ni o dotaci na krajském úřadu i ministerstvu zemědělství, ale marně. Tak jsme začali stavět z rozpočtu obce." Připomeňme, že v obci už tehdy byla hotová část kanalizace, výtlak do sousední Lubné a čerpací stanice.
A tak se Senec pokusil 
s odstupem času využití další dotační výzvy a opět požádal o dotaci, aby ve stavbě mohl pokračovat.

A konečně se žadatelé setkali s úspěchem a nyní se začalo pracovat na etapě druhé. „Jsme rádi, že se nám povedlo sehnat dotaci a mohli jsme navázat na první etapu etapou druhou. Celý Senec tak bude konečně kompletně odkanalizován, " zdůraznil pro Rakovnický deník Zdeněk Beneš.

Stejně jako i v jiných obcích na Rakovnicku byly odpadní vody velkým problémem. Domovních čističek zde bylo jen málo. Většinou byla chybějící kanalizace nahrazena septiky, jímkami a ty byly a ještě pořád jsou v různém technickém stavu. „Lidé je i u nás likvidovali různými, co možná nejdostupnějšími způsoby. Teď ale konečně dojde jednoznačně ke zlepšení zdejšího životního prostředí i komfortu bydlení u nás v obci," vysvětlil k tématu Beneš.

Peníze se Senci povedlo sehnat od Ministerstva zemědělství, a to ve výši 75 procent nákladů. Investiční náklady jsou 28 milionů korun včetně daně.
„Na zbývající částku si vezmeme úvěr. Ten už je předběžně dohodnut," dodal Zdeněk Beneš.

Nová kanalizace ovšem všechny místní nenadchla. „Je to opět stejné jako v jiných obcích. Někdo ji vítá a někdo ne. Ale já osobně bych řekl, že těch, kdo ji vítají a budou se chtít ve finále na ni napojit, je absolutní většina," popsal Zdeněk Beneš.

Výhoda je podle starosty jednoznačně v tom, že například už nebude nutné řešit časově, organizačně ani finančně vyvážení jímky a objekt, který bude odkanalizován, se automaticky zhodnotí. A ještě jsme se Zdeňka Beneš zeptali na případné další plány toho, co by bylo třeba v obci udělat. „Momentálně nemáme zcela funkční obecní rozhlas. Ten bychom rádi zprovoznili, abychom docílili lepší informovanosti občanů," nastínil starosta s tím, že po kanalizaci se bude obec zabývat opravou komunikací a objektem bývalé školy. Také obec uvažuje o protažení chodníku až k návsi s tím, že projektovou dokumentaci k tomu má k dispozici. Chybí už jen stavební povolení, o kterém jedná. „Bude to chtít investici do opravy fasády a střechy, ale to vše je o penězích a s těmi nyní budeme trochu bojovat," dodal starosta Zdeněk Beneš.