Součástí oslav 130. výročí existence Sboru dobrovolných hasičů v Branově byla totiž také ukázka historické hasičské techniky, a tak čelní místo v průvodu zaujala hasičská automobilová stříkačka Praga RN-ASC 16, rok výroby 1952. Řídil ji Vladimír Fuksa. Dnes už je v důchodu, ale křivoklátští dobrovolní hasiči, kteří ji vlastní už po celá desetiletí, o ni s láskou pečují.

Poblahopřát místním hasičům přijeli také dobrovolní hasiči z Broum, Velké Bukové, Nezabudic, Karlovy Vsi a Rynholce. S transparentem na valníku za traktůrkem, který nesl název: Požárníci z Bulharska, přijeli hasiči z Karlovy Vsi. Jejich starosta Jaroslav Votoupal vysvětlil: „Naší obci se říká Bulharsko." Velitel karlovských hasičů Radek Kučera doplnil: „Přijelo nás sedm. Ve sboru je nás šestapadesát a v zásahové jednotce je nás sedm." Sváteční den začal v Branově slavnostní schůzí v místní sokolovně, které byl přítomen také starosta Okresního sdružení dobrovolných hasičů Zdeněk Ledvinka.

Po položení kytice k pomníku padlých hrdinů světových válek se všichni přesunuli na místní fotbalové hřiště za dalším programem, ve kterém například broumovští hasiči předvedli požární útok.

SDH Branov má v současné době 36 členů. Starosta Sboru dobrovolných hasičů Branov Josef Pokorný konkretizoval: „Z toho činných je nás asi třináct. Máme tu i ženy, jednoho člena mladšího patnácti let a také starší členy nad sedmdesát let. V zásahovém družstvu je nás devět." Branovští hasiči jsou zařazeni do kategorie Jednotky požární ochrany 5. „Podařilo se nám sehnat cisternu. Máme Škodu RT pro osm lidí a cisterna je na tři kubíky vody. To je pro nás, jako doprovodné zásahové vozidlo, plně dostačující," popsal Josef Pokorný.

A velitel místních hasičů Josef Štiller doplnil: „K narozeninám bych klukům popřál, aby zůstali takoví, jací jsou. Bezva partou." Oba, Pokorný a Štiller, ještě zdůraznili: „Kluci na přípravy oslav obětovali veškerý svůj volný čas. Za to jim patří velký dík."

Mezi nejstarší členy Sboru dobrovolných hasičů Branov patří Jiří Kokrment. Stal se jím 1. ledna roku 1962. Letos tedy od toho okamžiku uběhlo už třiapadesát let. Byl preventářem, jednatelem i velitelem. Právem byl proto během sobotních oslav dekorován medailí za zásluhy.

Pro Rakovnický deník zavzpomínal na některé okamžiky, které s místními hasiči prožil: „Kromě výjezdů k několika požárům jsme také budovali vodní nádrž, spravovali rybník, organizovali taneční zábavy." Zavzpomínal, jak jednou kousek za vsí chytila od vypalování trávy celá stráň. „Měli jsme hodně starostí, nežli jsme požár uhasili. Byly také s požárem chaty v místech, kde se říká Zádolí. Tehdy jsme se také moc snažili plameny uhasit, ale shořelo to," popisoval Jiří Kokrment. A z nedávné minulosti připomněl požár u sousedů Černých, u kterého byl jako první. Na adresu všech dobrovolných hasičů říká: „Je to otázka party lidí, kteří mají do hasičiny chuť. Když je parta, tak se dá udělat hodně. Když není, tak je to složité."

A co by svým kolegům, branovským hasičům, popřál do dalších let? „Přeji jim právě to, aby byli dobrou partou a něco společně dokázali. Hasiči jsou v každé vesnici hybnou silou obce. Kde nejsou, není nic. Byl jsem před čtrnácti dny na Podbrdské lize. Bylo tam dvaadvacet sborů a je radost se dívat na nadšení těch velkých a malých hasičů." ⋌