Na start se sice stavěli závodníci jen v dětských kategoriích, ale jejich nasazení a sportovní výkony se zaručeně daly srovnat s těmi dospělými. Trať nevedla jen po asfaltové cyklostezce. Účastníci záhy po startu zatočili do lesa, kde museli zdolat pěkná stoupání i sjezdy. Jejich síly i um prověřil ještě déšť. Chuti ale nikomu neubral, takže zdolávali trasu s opravdovým nasazením a předvedli pěkné sportovní výkony.

Trať pořadatelé sestavili tak, aby se dětem líbila. Využili tak své vlastní zkušenosti, jak vysvětlila za pořadatele Monika Dobrá: „Uvědomujeme si, že ne každému se trať líbí, protože ne všechny děti jezdí v lese, některé třeba jen po silnici. Ale ze zkušenosti víme, že si ji jednou projedou a zalíbí se jim. Dnešní trať si mohli vyzkoušet během našich tréninků v pondělí a čtvrtek, v týdnu před závodem i v pátek, kdy jsme ji tu stavěli."

Někteří také přišli a pořadatelé s nimi trasu probíhali. Nakonec se na ni pustili i ti, kteří jezdili třeba jen čtrnáct dní bez pomocných koleček.

Lehčí trať měli vytyčenou začátečníci na kolech ve věku 3 až 4 roky. Kluci a dívky od 5 do 8 let závodili na okruhu 500 metrů a další kategorie od 9 do 14 let měřila síly na okruhu 1000 metrů. Náročnost se lišila jen počtem ujetých kol. Na všech záludných místech byli připraveni organizátoři závodníkům pomoci při případných kolizích.

„Trať jsme volili tak, aby dětem ukázala spíše ježdění po lese. Tomu se tak trochu blížíme i v našem cyklistickém klubu. Zároveň ale doporučujeme i jiné styly. Záleží na tom, co dětem lépe jde a co si nakonec zvolí. Odrostlí členové klubu jezdí například na dráze i po silnici. Proto se snažíme nabídnout co nejširší záběr," vysvětlovala Monika Dobrá.

Prvního ročníku závodu Loko MTB Cup se zúčastnili závodníci téměř z celé republiky. Přijeli od Plzně, Prahy, Kadaně i Liberce.
Rakovničtí účastníci převažovali. Přihlašovali se předem přes internet i přímo na místě. Sešlo se jich úctyhodných 82. Takže ukázat činnost klubu, co s dětmi vedoucí dokážou a jak děti zabavit, aby se nenudily, se povedlo.
Pořadatelé prvního rakovnického klání se na závodech pohybují a dobře vědí, že malí cyklisté mají závody rádi. To byl také hlavní důvod, proč tyto první cyklistické závody připravili.
„Moc děkujeme všem, kteří nás při pořádání celého seriálu závodů podpořili jak finanční částkou, tak věcnou podporou," řekla na závěr Monika Dobrá.
Z Plzně dorazil Filip Miškovič s bratrem Ondrou a rodiči. Filip jel v kategorii kluci 4 až 6 let. Zdolal trať jeden a půl kilometru.
„Bylo to dobrý. Jelo se hezky do kopce i z kopce," popisoval první dojmy v cíli Filip. Doma jezdí celá rodina. Když jedou krátkou trať, zdolají patnáct kilometrů. Při delší i padesát. Za rok „nasbírají" kolem sta kilometrů.
Pokud jste první závod nestihli, nemusíte litovat. Čeká na vás ještě celý seriál závodů. Další se jedou v neděli 
11. května a 17. srpna.
V sobotu 20. září pak bude finále s vyhlášením celkových výsledků seriálu a s bohatou tombolou pro účastníky minimálně dvou cyklistických závodů.⋌