Chtějí mladí lidé ještě jezdit na chmel, aby si přivydělali nějakou korunu?
Zájem studentů o chmel byl v posledních letech stabilní. Loni i letos je znát, že nabídka brigád je podstatně vyšší než v předchozích letech, takže zájem studentů oproti předchozím letům poklesl. Je znát i méně aktivní přístup k možnému přivýdělku, zřejmě je peněz mezi studenty dost. Je podstatně těžší najít schopné a pracovité studenty. Tím, že se zaměřujeme na studenty, tak je nábor vždy těžký a složitý.

Ilustrační foto
V Rakovníku otevřeli pracoviště pomáhající rodinám

Odkud jsou studenti, které oslovujete?
Oslovujeme studenty z celé České a Slovenské republiky. Chceme udržet studentskou chmelovou tradici v republice. Hledáme schopné studenty na vysokých i středních školách, mladé lidi, kteří jsou těsně po škole. Nabídky dáváme někdy i na úřady práce, ale spíše jen jako informaci, protože procento přihlášených a práce schopných z úřadu práce je mizivé. Pracovníky přijímáme hlavně na doporučení našich osvědčených brigádníků.

"Většinou se hlásí více děvčat. To se za léta praxe ve chmelu nezměnilo."

Vracejí se k vám studenti?
Naštěstí se nám meziročně vrací třicet procent našich brigádníků s dalšími kamarády. Přicházejí na doporučení na základě dobré zkušenosti s námi. Což je moc dobře. Jsou to lidé, kteří už vědí, co mají od brigády čekat, na co se těšit.

Je těžší zajistit brigádníky na jarní práce nebo na sklizeň?
To se nedá jednoznačně říci. Na jaře je jich potřeba více. Účast na chmelu není povinná, tak jak tomu bylo před rokem 89. Teď na chmel jezdí jen ti, co chtějí. Na nás je, abychom je našli. Na jaře jde vyloženě o ruční práci, techniku najdete jen při zavěšování drátků z plošiny, kde jsou vysokoškoláci. Pak nastoupí středoškoláci na zapichování drátku a zavádění chmele. Byla jsem i v cizině a opravdu se tahle práce ošidit nedá a žádná technika ji nezvládne. Při sklizni jde o práci při obsluze česačky nebo při pomoc u strhávačů na poli. Tam naopak je technika všude.

Dalo by se říci, která práce je náročnější?
To se nedá říci. Každá práce má své, na jaře je více výkonová a záleží na šikovnosti každého brigádníka. V létě je to spíše o technické normohodině.
Hlavním zátěžovým faktorem u obou typů chmelových prací je práce venku téměř za každého počasí a odloučení od rodičů nebo drahých poloviček i často první zkušenost s prací jako takovou.

Od kdy začínáte shánět brigádníky na jednotlivé práce?
Nábor lidí na jarní sezonu začíná tři čtvrtě roku dopředu, to znamená na duben a květen začínáme nabírat v srpnu předchozího roku. Nábor na letní sezonu začíná čtyři měsíce dopředu, tedy na sklizeň, která začíná v polovině srpna, začínáme nabírat v dubnu a květnu. Zaměřujeme se pouze na chmel, takže naši brigádníci na další sezónní práce, jako je sklizeň ovoce, nejezdí.

Ilustrační foto.
Zrušení poplatků opět zaplnilo ordinace

Co když se kvůli počasí zpozdí agrotechnické termíny prací. Jste schopni zajistit brigádníky?
Když se práce zpozdí nebo naopak protáhne, je určitý prostor pro posun termínu u studentů, avšak není nekonečný. Snažíme se skloubit potřebu studentů s agrotechnickými potřebami chmele.

Hlásí se více kluků nebo dívek?
Většinou se hlásí více děvčat. To se za léta praxe ve chmelu nezměnilo. Řada našich brigádníků s námi jezdí i z nostalgických důvodů. Po ukončení studia si berou v práci dovolenou a jedou s námi opět. Chmeloví vedoucí jezdí s námi již více než 15 let. Nejsou výjimkou brigádníci, kteří s námi jedou třeba posedmé (jarní i letní chmel). A jsou i takoví, kteří za námi přijedou na víkend, podívat se, jak sklizeň frčí a čichnout si k voňavému chmelu.

Jarní práce ve chmelu. Ilustrační foto.
Sehnat spolehlivé brigádníky je velký problém