Členové okrašlovacího spolku ale přišli během debaty se zajímavým nápadem chtějí, aby v okolí Rakovníka vznikla nová rozhledna. Ta by měla přilákat do Rakovníka nové turisty a vyrůst by prý mohla v severní části Rakovníka Jíláku.

„Rozhlednu již těžko může v dnešní době suplovat Vysoká brána. Je to krásný objekt, ale na rozhled již v dnešní době neslouží," komentoval záměr Jiří Košík.

„Záležitost rozhledny bude řešena v rámci územního plánu. Shodou okolností děláme pro město Rakovníka také územní plán, takže vše budeme diskutovat se zadavatelem, tedy městem Rakovník," reagoval na připomínku Martin Dohnal. Podle informací, které má Rakovnický deník k dispozici, by se vedení města tomuto projektu nebránilo, pokud by se podařilo získat na výstavbu rozhledny dotace.

A právě pro získávání dotací je strategický plán velice důležitý.

„Strategický plán je, kromě toho, že řeší obecně strategii rozvoje města, a to jak ve formě investičních akcí, tak i formou spolupráce s dalšími subjekty, zásadním dokumentem žadatele o dotace. Pokud jej žadatel má a projekt je v souladu se strategickým plánem, získá v dotačním řízení body navíc," vysvětlil Martin Dohnal. Ten dále dodal, že podoba strategického plánu, tak jak je nyní zpracován, vzešla nejen z všeobecné strategie, kdy se řeší, co například s opuštěnými objekty a podobně, ale firma získávala také údaje přímo od obyvatel žijících v Rakovníku.

„Jednalo se o dotazník mezi místními obyvateli, dále jsme hovořili s vedoucími jednotlivých odborů městského úřadu a i různých zdejších organizací. Vytvoření plánu je tak dosti časové náročné," řekl přítomným Martin Dohnal.