Většinou sokolovny už patří obcím, někde stále ještě Sokolu, jako například v Milostíně. Cvičí se v nich už méně. Třeba v Kounově má historická budova sokolovny za sebou rozsáhlou rekonstrukci. Tento měsíc byla slavnostně znovu otevřena k osmdesátému výročí svého vzniku. Rekonstrukci Kounovští zahájili loni opravou střechy. Přitom  opravili krovy, vyměnili jejich opěrné rámy napadené červotočem.

Nové jsou veškeré klempířské prvky a krytina. Opraveny byly také komíny a atika střechy.Práce byly zhruba z poloviny hrazeny z rozpočtu obce, druhá polovina z dotace Středočeského kraje. Náklady na střechu se vyšplhaly na jeden milion korun. Celková cena, včetně spoluúčasti obce, pak na zhruba dva miliony korun. Letos práce pokračovaly opravou téměř rozpadlého schodiště a sochami lvů u vchodu. Nový kabát dostal sloupový přístřešek před vchodem včetně schodiště a balkonu. Budova má nová okna, vstupní i balkonové dveře, podlahu, strop ve výčepu, toalety a osvětlení. Samozřejmostí byla oprava chodeb a výmalba všech prostorů. Nejnáročnější byla rekonstrukce sálu. Všechny stěny, včetně jeviště a přísálí byly zbaveny všech nátěrů, naštukovány a vymalovány. 

Loutkové divadlo Marionet Matěje Kopeckého se představilo v Buštěhradu.
Kolem světa se děti vypravily s Kašpárkem

V oblouku nad jevištěm byla objevena původní malba trikolory. Zajímavým a vzácným kouskem je opona, kterou maloval akademický malíř Oskar Brázda a Kounovským ji věnoval bez nároku na honorář. Obec získala i její předlohu, kterou v den slavnostního znovuotevření věnovala jeho manželka Marie.
Se sokolovnou chtějí Kounovští pokračovat opravou fasády. Nyní budova slouží hlavně ke kulturním akcím.


Podobné využití má i sokolovna v Kněževsi, kde byl sál kompletně opraven v roce 2014 za téměř dva a čtvrt milionu korun. Má nyní bezvadnou akustiku, takže se tu pořádají i divadelní představení. Má nové dřevěné obložení stěn, hlavní i boční vchodové dveře a vnitřní žaluzie na oknech.


V sokolovně se cvičí. Dvakrát týdně se tu scházejí ženy. „Teď jsme měly asi půlroční přestávku z důvodu onemocnění cvičitelky, ale v září opět začneme,“ řekla starostka Alena Kraličková.


V sokolovně Mutějovice se rovněž konají různé kulturní akce. Využívají ji zahrádkáři mládež při staročeských májích a podobně. Také tu cvičí . Žáci základní školy, která stojí vedle, ji využívají jako tělocvičnu. V zimě sem chodí i fotbalisté. Trénovali tu na železného muže.


Mutějovičtí se o svoji sokolovnu starají a postupně ji opravují už od roku 2003. Tehdy byl opraven rozvod elektřiny, vyměněna část oken a vchodové dveře. Dále odizolována mokrá zeď na severní straně. V roce 2014 byl zrekonstruován sál a snížena energetická náročnost budovy. Na střechu byly dány solární panely. Je tu i zařízení, které pomáhá výměně vzduchu a temperuje budovu.

Ilustrační foto.
Stavba dálnice D6 by měla začít v listopadu


„Letos znovu vymalujeme vestibul, natřeme dveře do kuchyně a opravíme toalety. Také vyměníme zbylá okna. Zbývá nám drobná oprava schodiště a fasáda. Tím bychom měli sokolovnu na chvíli z krku,“ říká starosta Martin Pinka.


Opravy se postupně dočká sokolovna v Řevničově. Letos byla převedena z majetku sokolů obci. Zatím je hotový statický posudek a připravuje se projekt na rekonstrukci. „Po opravě bychom chtěli sokolovnu více využívat, než dvakrát do roka na ples, aby se budova větrala, nezůstávala zavřená a případně si i vydělávala na provoz,“ vysvětluje starosta Jiří Petráček. Sokolovna potřebuje mimo jiné nové zázemí, šatny a toalety.


Celkovou rekonstrukci sokolovny chystají rovněž v Rynholci. „Měli jsme začít už zjara, ale museli jsme upřesnit projekt. Čekáme na nový a vypíšeme znovu výběrové řízení,“ řekla místostarostka Marie Šípková.  Nepřehlédnutelná je sokolovna v Milostíně. Stále patří sokolům. Ti se jí postupně snaží opravit buď z dotací od župy, příspěvku obce nebo pořádaných zábav. Ty se tu konaly spíše dříve. Lidé na ně přestali postupně chodit, takže byly prodělečné.


„Jsou tu spíše náhodné jednorázové akce. Jednou mě třeba požádali nějací turisté o nocleh v sokolovně,“ uvádí náčelnice Sokola Milostín Jiřina Haichlerová.
Přesto se sokolové snaží budovu zachovat a udržet ji v pořádku. Nedávno byla vyměněna okna a kamna v přední části. „Pokouším se tu zavést pravidelné cvičení, zatím ale marně. Snad tu zase kulturní a spolková činnost ožije,“ doufá Jiřina Haichlerová.

Rakovnický místostarosta Miroslav Samaš na ustanovujícím zasedání zastupitelstva města.
Spor v hnutí ANO: místostarosta zůstal


Nejvíce je využívaná sokolovna v Rakovníku. Letos byla vyhlášena národní kulturní památkou. Nedávno dostala nová kovová okna a vstupní dveře v historickém rázu. Cvičí se tu každý den od pondělí do neděle.